phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

10:38
Тротуарна плитка: технологія виробництва

Тротуарна плитка: технологія виробництва

Героєм сьогоднішньої статті виступає тротуарна плитка. Не будемо розписувати її естетичну сторону, просто зауважимо, що вимощена за допомогою неї доріжка виглядає красиво та сучасно. Тому, якщо ви плануєте вимостити нею свою ділянку чи іншу територію, тоді вам неодмінно стане в нагоді тротуарна плитка Старе Місто, вигідно замовити яку можна на сайті monolit-bruk.com.ua.

тротуарна плитка

Як бачимо, купити тротуарну плитку — нескладно, набагато цікавіше вивчити процес виробництва і необхідні компоненти. Відразу обмовлюся, що буду розглядати варіант виробництва в промислових масштабах, тобто обсяги, далекі від домашніх потреб.

Отже, технологія виробництва тротуарної плитки представляє собою наступний процес:
  • - виготовлення формувальних заготовок (сот);
  • - приготування спеціального бетону;
  • - формування тротуарної плитки на вібростолі;
  • - витримка бетону в формах;
  • - вилучення виробу з форм (розпалублення);
  • - сортування, упакування, транспортування і зберігання.

В принципі з формувальними заготовками все очевидно, крім матеріалу з якого вони зроблені. У виробництві можна використовувати:
  • - дорогий пластик;
  • - недорогу гуму;
  • - дешевий, з обмеженим ресурсом поліуретан.

Форми виготовлені з кожного матеріалу, придатні для формування 500, 250 і 100 циклів відповідно. Існують також спеціальні верстати для виробництва тротуарної плитки.

Проміжним етапом перед заготівлею форм і заливкою бетону є змазування форм спеціальним мастилом, для зручності вилучення затверділого бетону з форми. Якщо від таких засобів відмовилися, то є обов'язковим використання антистатичних розчинів, а після того як зроблена розпалубка форми, форми для збереження робочого стану бажано сполоснути 5-8% соляною кислотою.

Щоб не залишилося запитань щодо мастила, перерахуємо найпоширеніші - імпортна СЯА-3 (виробництво Великобританія), емульсол і вітчизняний аналог. Не кращим варіантом мастила стануть склади, які включають нафтопродукти (трансформаторне масло, наприклад). Перед заливанням розчину форми потрібно змащувати тонким шаром без видимого стікання (надлишку) так як це погіршує якість майбутньої тротуарної плитки, роблячи її пористою. Дороге імпортне мастило бажано взагалі наносити дрібнодисперсним пилом в цілях економії і забезпечення високої якості кінцевого продукту. Щоб виключити нераціональне використання розхідника, варто наносити його нагрітим до 18-20 С.

Готуємо бетон

Щоб не втомлювати себе ручним затвором бетонної суміші, доцільніше використовувати бетономішалку. Всупереч недосвідченій думці про спеціальний склад бетону, його компоненти не відрізняються від звичайного розчину - пісок, клинець, цемент, вода, пластифікатори, ну ще й пігменти. До речі, він подається в першу чергу з піском, потім додається щебінь, потім цемент, все це замішується з водою і в кінці додається пластифікатор. Замість щебеню і піску для кращої якості можна додати мікрокремнез. Якщо перемішувати інструментом, то на все піде хвилини 3-4.

В якості пластифікаторів, що збільшують службу, зносостійкість бетону, додають речовини на основі поліамідів, поліпропілену і скляних волокон в співвідношенні 1:1000. Чим краще дисперсність волокон тим пластичніше та стійкішою до ударів буде тротуарна плитка.

Формуючи бетон для вібростолі

У домашніх умовах вібростіл - рідкість, але щоб не скаржитися на якість плитки, то варто включити його в технологію. Віброобробка після укладання бетону в форми повинна бути короткочасною - близько 40 секунд для шару з пігментом і 20 секунд для шару без пігменту, легкоукладальність - 3-4 см.

тротуарна плитка

Після того, як вироби були сформовані і покладені на вібростолі, їх укладають штабелями в 3-8 рядів, накривають вологонепроникною плівкою (наприклад поліетиленовою), щоб не вся волога випарувалася. Температура витримки не повинна падати нижче 15 С.

Розпалубка

Звільнити готову тротуарну плитку нескладно якщо вона має елементарну форму, наприклад квадратну. Якщо форма фігурна то буде потрібний вибивочний вібростіл і при необхідності гаряча ванна температурою близько 50 С (для розширення форми і вільної "відстиковки" плитки).

Плитки високої якості і невеликої товщини зазвичай звільняються саме із застосуванням гарячих ванн, так як це несе в собі дві переваги - відсутність браків в готовому матеріалі і збереження робочого ресурсу форми.

Упаковка і продаж виробів

Готовність тротуарної плитки до упаковки та продажі визначається в залежності від рівня її затвердіння. У теплу пору року допускається упаковка при 70% застиганні (7 діб), в зимовий період - тільки при 100% проектної міцності (затвердіння), що дорівнює 28 діб. При упаковці тротуарна плитка складається "спиною" до "обличчя" і обертається термозбіжною плівкою.
Категорія: Будівельні і ремонтні поради | Переглядів: 581 | Додав: radymo | Теги: плитка, виробництво, Тротуарна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]