phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:50
5 порад на різні випадки - що робити при опіках шкіри
Несправні електричні прилади або неправильне їх використання, кипляча вода, розпечена олія, пара: причин, які можуть призвести до опіків, маса.

Щоб полегшити стан та уникнути появи рубців та шрамів, важливо знати, як надати собі першу допомогу. Докладніше про те, якими бувають опіки та які заходи потрібно вжити, розповідаємо у наступному матеріалі.

Якими бувають опіки

Тяжкість опікової травми визначається тим, наскільки глибоко пошкоджені шкірні покриви. Щоб надати ефективну першу допомогу, важливо правильно класифікувати опік.

Розрізняють такі ступеня опіків:
   I ступінь – легке почервоніння пошкодженої ділянки тіла, набряк, печіння.
    II ступінь – сильний біль, що супроводжується утворенням пухирів з рідиною. Іноді можуть лопатися, а рідина витікати.
    III ступінь – сильний біль, що супроводжується згортанням білків з ураженням тканин та омертвінням шкірного покриву.
    IV ступінь – глибоке пошкодження тканин шкіри, у тому числі підшкірної жирової клітковини, м’язів і навіть кісток.

При цьому опік будь-якого ступеня викликає сильний біль і може спровокувати шоковий стан. Становище може посилюватися проникненням у кров токсинів, інфекцій, а також порушенням обміну речовин.

У яких випадках обов’язково викликати швидку допомогу

    Опік III ступеня та вище.
    Опікову травму зазнала дитина або літня людина.
    Площа опіку понад 5 долонь потерпілого. І тут ступінь опіку значення немає, лише розмір.
    Обпалені дві кінцівки, голова, пахова область або дихальні шляхи.

Нижче розповідаємо, як поводитися при отриманні різних опіків, щоб уникнути серйозних проблем зі здоров’ям.

Що робити, якщо ви дістали хімічний опік

Отримати хімічний опік можна як удома, так і на виробництві, якщо ти працюєш із речовинами, здатними пошкоджувати тканини. Наприклад, засобами для чищення, оцтовою кислотою або елементами, що містять їдкі луги.

Якщо ти отримала хімічний опік, помістіть уражену ділянку шкіри під струмінь проточної води на 15-20 хвилин. А якщо обпеклася кислотою, посип сіль або соду на місце поразки – так ти зможеш нейтралізувати хімікати. Потім оберни обпалену шкіру стерильним бинтом або тканинною пов’язкою.

Так як хімікати проникають глибоко в шкіру, краще не торкатися області ураження, щоб не збільшити площу опіку. Не рекомендується прикладати до опіку компреси.

Що робити, якщо ви обпеклися окропом або парою

Зазвичай при таких опіках тяжкість поразки вбирається у I чи II ступеня. Але щоб уникнути негативних наслідків, потрібно якнайшвидше надати собі першу допомогу.

Для початку одразу ж усунь уражаючий фактор і охолоди пошкоджене місце проточною водою. Закрий опік вологою пов’язкою та постарайся мінімізувати тиск на пошкоджену ділянку тіла.

Категорично не рекомендується накладати на опік сніг, відривати одяг, що прилип до шкіри, і наносити на рану крему, масло або сметану. Ці дії лише сприяють проникненню в організм інфекції.

Що робити при сонячних опіках

У період літніх відпусток від сонячних опіків рятують креми із високим рівнем SPF-захисту. Але бувають випадки, коли вони безсилі. Якщо ти отримала сонячний опік, насамперед укрийся від сонця в прохолодному місці. До уражених ділянок приклади пов’язку або рушник, змочений прохолодною водою. Якщо є можливість, прийми холодний душ або полеж у прохолодній воді.

Що робити, якщо отримали опік від плойки або вирівнювача для  волосся

Використання електричних приладів для волосся нерідко призводить до опіків на пальцях та вухах. Зазвичай при опіках плойкою або праскою спостерігається почервоніння та сильне печіння на пошкодженій ділянці тіла.

Щоб уникнути ускладнень, важливо одразу ж відреагувати на біль та відкласти прилад. Щоб охолодити пекучу рану, приклади до неї змочений прохолодною водою рушник. Не рекомендується використовувати лід, мазі та народні засоби. Як правило, місце опіку загоїться протягом 5-10 днів.

Що робити, якщо дістали опіки від рослин

З опіками від рослин часто стикаються дачники та любителі садівництва. Ураження шкіри можуть виникнути при контакті з різними частинами рослин: квітами, пилком, листям, стеблами.

Якщо ти обпеклася борщівником або іншою рослиною, насамперед змий сік рослини мильною водою та оброби шкіру харчовою содою. На пошкоджену ділянку наклади пов’язку з маззю з декспантенолом. Якщо пошкоджено великі ділянки тіла та спостерігається підвищення температури, варто звернутися до лікаря.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 220 | Додав: adminA | Теги: 5 порад, опіки шкіри | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]