phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:52
До впровадження обов'язкового кодування медпрепаратів готується МОЗ

  Міністерство охорони здоров'я готується до впровадження обов'язкового 2D-кодування (нанесення спеціального QR-коду на упаковки) лікарських засобів для боротьби з фальсифікатом. Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я Роман Ілик, повідомили в прес-службі МОЗ.

За його словами, система 2D-кодування дозволить не тільки звільнити ринок лікарських засобів від фальсифікату і контрафакту, але також гарантує кожному громадянину України лікування препаратами належної якості.

«Впровадження 2D-кодування - це дуже потужний інструмент, впровадження якого цілком може змінити наше розуміння і реальність існуючого ринку лікарських засобів в Україні. Адже він не тільки гарантує, що препарат не є фальсифікованим, простроченим або завезеним в країну з порушенням норм, а й захистить відповідальний фармацевтичний бізнес», - зазначив заступник міністра.

Обов'язкове кодування буде впроваджуватися паралельно з автоматизованою системою відстеження обігу лікарських засобів.

«Інформаційною базою даних, де буде міститися вся інформація про кожній упаковці препарату - від фактичного виробництва до конкретного пацієнта, який його придбав», - пояснив Ілик.

Він також розповів, що політика 2D-кодування вже успішно реалізується в багатьох країнах світу, а з лютого-2019 стане обов'язковою нормою для країн Євросоюзу.

У МОЗ повідомляють, що обов'язкове кодування буде вводитися поступово протягом 3-х років:

    в перший рік - для ліків, які беруть участь в програмі «Доступні ліки»;
    у другий рік - для препаратів, які лікують пріоритетні захворювання, і передбачені в держпрограмах;
    в третій рік - для всіх лікарських засобів без винятку, що реалізуються в Україні.

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, сьогодні кожна 10-я упаковка препарату в країнах з низьким і середнім доходом - фальсифікована. Аналогічна статистика стосується і контрафактних препаратів, які потрапляють на український ринок незаконно або без належної перевірки.

«Бути якісними можуть в кращому випадку лише 8-9 з 10 препаратів. Безконтрольний оборот рецептурних препаратів в Україні спонукає до збільшення самолікування. Це одна з головних причин ускладнень і передчасної смертності в Україні», - зазначив Роман Ілик.

За його словами сьогодні в Україні самолікуванням займається близько 69% населення.

 

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 686 | Додав: adminA | Теги: Моз, кодування медпрепаратів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]