phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:56
Коле в боці - яка причина

 

Різкий біль у боці — одна з найпоширеніших неприємностей, які можуть трапитися на тренуванні. Розбираємося з допомогою Алекса Хатчінсона, його книги і науки.

Біль в боці

Біль у боці згадується ще в роботах Плінія Старшого (який рекомендував у таких випадках «вливати у вуха козячу сечу») і в творах Шекспіра. Однак, як справедливо помітив австралійський вчений Даррен Мортон в недавньому огляді в British Journal of Sports Medicine, це явище довгий час практично ігнорувалося фахівцями зі спортивної медицини.

Біль у боці: версії появи

Мортон описує цей біль як «гострий, ніби удар ножем, коли він сильний, і схожий на спазм, ниючий або тягнучий, коли біль слабший». Лише в минулому десятилітті було проведено ряд відповідних досліджень.

До цього ніхто і не знав, що таке біль у боці (або «викликаний фізичним навантаженням тимчасовий дискомфорт в області живота»), а вже тим більше, чим він викликаний. Що це: судома або спазм м’язів живота або дихальних м’язів? Утруднене кровопостачання в області діафрагми? Результат занадто велике навантаження на зв’язки, які підтримують внутрішні органи?

Мортон і його колеги ретельно вивчили всі ці версії і послідовно забракували кожну з них. Вони з’ясували, що, даючи випробуваним перед заняттям на біговій доріжці газовані напої з високим вмістом цукру, можна з великою часткою ймовірності спровокувати біль у боці. За допомогою електродів вчені стежили за активністю м’язів черевного преса під час нападу кольок, однак не виявили ніяких змін, що виключило можливість спазму цих м’язів.

Потім вони проаналізували параметри дихання, але знову нічого не виявили, так що спазми дихальних м’язів теж довелося викреслити зі списку ймовірних причин.

Різноманітність місць, в яких виникав біль, включаючи самий низ живота, спростовувала версію про діафрагму.

Не знайшла підтвердження і теорія тиску на внутрішні органи: їй суперечить той факт, що дискомфорт виникає також і під час занять такими видами спорту, як плавання, при яких ніякого тиску не відбувається.

Причина болю в боці невідома?

Ну і яка ж тоді причина? Однозначної відповіді досі немає, хоча і є, так би мовити, деякі зачіпки. Іноді лікарям трапляються пацієнти з схожими симптомами, які викликані ушкодженням головного мозку або затисканням нерва в певній частині грудного відділу хребта.

Мортон і його команда виявили, що можна спровокувати подібні відчуття, натиснувши на цю область хребта, що говорить про те, що у даного виду болю є нейронна складова.

А з допомогою проведеного в 2010 році експерименту, в якому взяли участь 159 добровольців, дослідники встановили зв’язок між ступенем викривлення хребта і схильністю нападів болю. Чим більше були кіфоз і лордоз (деформація верхнього і нижнього відділів хребта), тим сильнішим був дискомфорт.

Вчені схильні пояснювати цей біль роздратуванням так званої парієтальної очеревини — зовнішнього шару мембрани, яка вистилає черевну порожнину. Тертя між шарами черевної порожнини може бути спричинене тиском повного шлунка зсередини або ж обмеженою реберною клітиною при надмірному викривленні хребта.

Примітно, що нерви черевної порожнини з’єднуються через ту ж область грудного відділу хребта, яка може викликати біль, а інші очеревинні нерви з’єднуються з плечовим відділом, тобто як раз з тією областю, де багато людей відчувають біль, подібний до болю в боці.

Що робити, якщо ви схильні до болю в боці?

Це говорить про те, що, якщо ви схильні до подібного роду спазмів, вам потрібно менше їсти і пити перед тренуванням. Крім того, вам будуть корисні вправи для корекції постави, щоб знизити ступінь викривлення хребта.

Оскільки вчені встановили, що вживання перед тренуванням солодких напоїв підвищує ймовірність нападів болю, має сенс переглянути свій раціон.

І нарешті, найбільш очевидна закономірність, яку виявили дослідники, це зв’язок з віком: чим ви молодше, тим більш імовірно, що у вас виникає описаний вище біль. Тому твердження про те, що час лікує, в даному випадку справедливо як ніколи.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 886 | Додав: adminA | Теги: причина, коле в боці | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]