phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

10:25
Мікрозелень: як і з чого виростити вдома
мікрозелень Мікрогрін, або мікрозелень, – дуже корисний і популярний зараз суперфуд, адже в паростках є найбільша концентрація корисних речовин у легкозасвоюваній формі. На полицях супермаркетів часто можна побачити міні-галявини, які можна додавати практично до всіх страв. Та і виростити вдома мікрогрін досить легко – знадобиться насіння, субстрат і широка прозора ємність.

Як обрати насіння

Бажано використовувати насіння власного виробництва або призначене для вирощування саме мікрозелені, бо насіння для вирощування городини на грядці зазвичай оброблене хімічними протруйниками.

Загалом можна вирощувати як мікрозелень майже будь-яку їстівну культуру. Годяться практично всі зернові, бобові та овочеві культури, проте зазвичай для цього використовують непримхливі рослини, насіння яких швидко проростає, – салат, крес-салат, рукола, редис, гірчиця, капуста, горох, буряк, амарант, гречка, льон, кукурудза, пшениця та інші.

Для вирощування мікрозелені не підходять картопля, помідор, солодкий перець, баклажан – в їхніх сіянцях є отруйний соланін. Токсичними є і паростки квасолі. Не бажано пророщувати і гарбузові – вони не отруйні, проте гіркі.

Який субстрат обрати

Субстрат підходить не бідь-який підходить – згодиться кокосовий або лляні килимки. Його потрібно небагато – лише 3-4 см для наповнення ємності. Крім того, на ринку зараз пропонують готові набори для вирощування мікрозелені – далі її треба тільки проростити.

Як проростити насіння

Замочіть насіння в розчині біоактиватора (наприклад, «Азотофіт») на 1,5-2 години – він прискорить та покращить проростання. Великі тверді насінини, наприклад, горох, бажано до замочування витримати у воді близько 12 годин.

Існує два способи пророщування:

1. Із застосуванням субстрату. Покладіть у широку прозору ємність кокосовий субстрат або лляні килимки, висипте насіння й добре полийте водою. Для кращого проростання накрийте ємність склом, кришкою або плівкою. Аби сіянці не вражали хвороби, насіння бажано обробити розчином біофунгіциду. Залиште в теплому місці.

2. Без застосування субстрату. Оскільки більшості насіння на стадії проростання потрібна лише вода, замість субстрату можна взяти за основу складену в кілька шарів марлю, ватні диски або паперовий рушник. Розкладіть на ньому насіння та змочіть – але так, щоб насінини не плавали. Надалі догляд зводиться до зволоження з пульверизатора 2-3 рази на добу, аби основа, на якій проростають насінини, не висихала.

Якщо насіння не подає ознак життя перші 24 години, найімовірніше, воно вже й не зійде.

Коли очікувати врожай

Темпи проростання насіння залежать від конкретного виду рослини. Так, буряк проростає довго, а крес-салат дуже швидко. Орієнтуватися слід по наявності листя. Мікрозелень вважається готовою до споживання, коли розкриються сім’ядольні листочки або у фазі появи першої пари справжніх листків. Загалом цей процес переважно займає від кількох днів до тижня.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 159 | Додав: radymo | Теги: мікрозелень | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]