phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

10:55
МОЗ підписало меморандуми з лікарнями: розбудова реабілітації
Міністерство охорони здоров'я уклало меморандуми з шістьма медзакладами щодо створення сучасної системи реабілітації. Про це повідомляється на сайті МОЗ.

Сьогодні підписано меморандуми про співпрацю МОЗ з лікарнями, де функціонують центри досконалості. Шість медзакладів - з Києва, Івано-Франківська, Дніпра, Ужгорода, Вінниці, Тернополя - вже демонструють найкращі підходи до надання реабілітаційної допомоги. Найсучасніші доказові методи реабілітації, мультидисциплінарний підхід, пацієнтоцентричність - не просто слова в цих медзакладах. Тут на практиці застосовують передовий досвід на благо пацієнтів. Пишаюся ними. Тепер наше завдання - масштабувати ці здобутки та продовжувати розвивати напрям реабілітаційної допомоги в сфері охорони здоров’я. МОЗ буде цьому активно сприяти та всіляко підтримувати, адже це взірець тієї сучасної якісної медицини, яку ми хочемо побудувати в Україні, - сказав міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Як зазначають у міністерстві, у таких випадках, як черепно-мозкова травма, множинні ампутації, травми спинного мозку процес відновлення передбачає тривалу, кропітку, злагоджену та професійну роботу команди фахівців. Практичний досвід фахівців із центрів досконалості та досвід, набутий у кращих закордонних клініках, знання та навички будуть необхідні кожному відділенню країни.

Центри досконалості покликані пришвидшити процес переходу від пострадянських практик відновлення людини до сучасних та ефективних інструментів реабілітації, які базуються на мультидисциплінарному, пацієнтоцентричному підході і застосуванні виключно доказових методів, які вже не перше десятиріччя використовують в ЄС.

У центрах досконалості мультидисциплінарні реабілітаційні команди можуть пройти навчання, ефективно працювати з комплексними станами здоров’я, спричиненими війною, та розвинуть навички якісної і продуктивної комунікації з пацієнтами.

Також центри досконалості стануть осередками впровадження нових доказових методів надання реабілітаційної допомоги та хабами для обміну знаннями й розвитку спільноти фахівців із реабілітації.

Фахівці з центрів досконалості обов’язково продовжуватимуть безперервний професійний розвиток. Для цього Міністерство охорони здоров’я зібрало з визначених реабілітаційних відділень освітні потреби і вже почало відправляти мультидисциплінарні команди на навчання, зокрема за кордоном.

Для оцінки професійних потреб і спроможностей визначених мультидисциплінарних реабілітаційних команд МОЗ залучатиме зовнішніх експертів - фахівців із кращих іноземних реабілітаційних центрів.

У МОЗ наголосили, що медзаклади, в яких відбуватиметься навчання, повністю відповідають логіці реабілітаційних маршрутів, отже сприятимуть розвитку спроможної реабілітаційної мережі.

Наразі визначено такий перелік центрів досконалості:
  • * відділення гострої дитячої реабілітації НДСЛ «Охматдит»;
  • * Центр фізичної та реабілітаційної медицини КНП «Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради»;
  • * відділення фізичної та реабілітаційної медицини КНП «Міська клінічна лікарня №4 Дніпровської міської ради»;
  • * відділення фізичної та реабілітаційної медицини КНП «Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології Закарпатської обласної ради»;
  • * Центр реабілітації Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім. акад. О. І. Ющенка;
  • * нейрореабілітаційне відділення КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня».
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 177 | Додав: radymo | Теги: меморандум, лікарня, Моз, реабілітація | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]