phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:27
На основі речовин з отруйних рослин хіміки створили ліки проти лейкемії
Хіміки досліджували штучні варіанти стероїдів, які в природі містяться у деяких отруйних рослинах родини пасльонових, і виявили, що один з них згубно діє на клітини раку крові.

Механізм дії цієї молекули полягає у втручанні в метаболізм холестеролу, який необхідний для виживання ракових клітин. Результати опублікували у Nature Chemical Biology.

Дурман індійський (D. metel) містить вітаноліди, на основі яких розроблено новий підхід до лікування лейкемії. Francisco Manuel Blanco / Wikimedia Commons

Дурман індійський (D. metel) містить вітаноліди, на основі яких розроблено новий підхід до лікування лейкемії. Francisco Manuel Blanco / Wikimedia Commons

Що це за молекула?

Науковці розглядали потенційні протиракові властивості синтетичних сполук на основі вітанолідів — стероїдів, які містяться, зокрема, в отруйних рослинах, таких як беладонна, та мають протизапальну і антиоксидантну дію. Всього у скринінгу брали участь 52 молекули, серед яких одна показала особливу ефективність проти хронічного мієлоїдного лейкозу та Т-клітинного лейкозу.

Прагнучи пояснити такий ефект, дослідники виявили, що ця молекула, названа орпінолід, специфічно зв’язується з білком OSBP, який грає важливу роль у транспорті холестеролу в клітині. Як відомо, під час трансформації метаболізм клітини перебудовується, і вона починає сильно залежати саме від холестеролу. Тепер використання орпіноліду для блокування транспорту цієї речовини представляє новий потенційний підхід до боротьби з раком крові.

 А раніше цього року науковці виявили у крові людей 371 білок-маркер раку, майже третина з яких з’являлася у плазмі більш як за 7 років до постановки діагнозу. Це дозволить заздалегідь діагностувати рак та починати лікування.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 544 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]