phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:21
Оксолінова мазь - чим небезпечна вона для здоров’я

Чим небезпечна для здоров’я оксолінова мазь

Оксолінова мазь – популярний засіб в українців: її використовують для лікування герпесу, нежиті, грипу та інших хвороб. Але практикуючі лікарі скептично оцінюють лікувальний потенціал цього засобу. До того ж багато людей просто неправильно його використовують.

Що зазвичай роблять з оксоліновою маззю? Змащують носові проходи. Але медики підкреслюють, що ця мазь непридатна для нанесення на слизову носа, оскільки основний компонент мазі пересушує її і підвищує тим самим ризик інфікування. Крім цього вазелін, що міститься в оксоліновій мазі, притягує пил, разом з яким в організм, можуть проникнути вкрай небезпечні речовини.

Вважається, що оксолінова мазь підсилює здатність організму протистояти інфекціям. Даний препарат має властивість стимулювати в організмі вироблення інтерферону – білка, що бореться з вірусами. На перший погляд, це добре. Але лікарі застерігають про те, що штучна стимуляція виробництва інтерферону, який представляє собою складний клітинний процес, може привести до виснаження клітин. Наслідком цього може стати більш тривалий перебіг хвороби і її більш серйозні ускладнення.

Фахівці вказують на той факт, що за весь час використання оксолінової мазі жодного разу не проводилися досліджень, які б дозволили оцінити її реальну ефективність. Позитивний досвід використання мазі в більшій мірі пов’язаний з ефектом плацебо, вважають ці експерти. В науці та медичній практиці добре відоме таке явище: якщо пацієнту дати нейтральну речовину, але презентувати її як виключно дієву, пацієнт обов’язково відчує поліпшення свого стану. На цьому ефекті і тримається популярність оксолінової мазі, а заодно і приписувані їй цілющі здібності, висловилися клініцисти.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 602 | Додав: adminA | Теги: здоров’я, оксолінова маз, небезпечна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]