phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:53
Показало нове дослідження, що електрика може прискорювати загоєння ран у 3 рази
Для людей похилого віку та хворих на цукровий діабет хронічні рани становлять постійну загрозу здоров’ю. Однак дослідники з Технологічного університету Чалмерса у Швеції та Фрайбурзького університету в Німеччині тепер розробили спосіб пришвидшити процес загоєння втричі — за допомогою електрики!

"Хронічні рани — це величезна суспільна проблема, про яку ми мало чуємо. Наше відкриття методу, який може загоювати рани в три рази швидше, може кардинально змінити ситуацію для діабетиків і людей похилого віку, зокрема, які часто страждають від ран, що не загоюються", – каже Марія Асплунд, доцент кафедри біоелектроніки в Технологічний університет Чалмерса та керівник дослідження проекту, у прес-релізі.

Команда заснувала свою роботу на старій гіпотезі про те, що клітини шкіри є електро-тактичними , тобто вони спрямовано «мігрують» в електричних полях. Іншими словами, якщо поле помістити в ту саму чашку Петрі, що й клітини шкіри, клітини рухатимуться до нього. Щоб побачити, як це можна застосувати до загоєння ран , дослідники використали невеликий розроблений чіп, щоб порівняти загоєння ран на штучній шкірі, стимулюючи одну рану електрикою, а іншій загоюючись без нього. Відмінності кидалися в очі.

"Ми змогли показати, що стара гіпотеза про електричну стимуляцію може бути використана для значно швидшого загоєння ран. Щоб точно вивчити, як це працює з ранами, ми розробили своєрідний біочіп, на якому культивували клітини шкіри, на яких потім робили крихітні рани. Потім ми стимулювали одну рану електричним полем, що однозначно призвело до її загоєння тричі так само швидко, як рана, яка зажила без електричної стимуляції", — каже Асплунд.

Стимуляція діабетичних клітин прискорює їх відновлення

Автори дослідження також досліджували діабетичні рани, електрична стимуляція показала такі ж обнадійливі результати.

"Ми розглянули моделі ран при діабеті та з’ясували, чи може наш метод бути ефективним навіть у цих випадках. Ми побачили, що коли ми імітуємо діабет у клітинах, рани на чіпі гояться дуже повільно. Однак за допомогою електричної стимуляції ми можемо збільшити швидкість загоєння, щоб уражені діабетом клітини майже відповідали здоровим клітинам шкіри", — пояснює Асплунд.

Завдяки великому гранту на розширення дослідницьких зусиль і подальшу розробку продуктів для загоєння ран у команди Чалмерса світле майбутнє.

"Зараз ми вивчаємо, як різні клітини шкіри взаємодіють під час стимуляції, щоб зробити крок ближче до реалістичної рани. Ми хочемо розробити концепцію, щоб мати можливість "сканувати" рани та адаптувати стимуляцію на основі індивідуальної рани. Ми переконані, що це ключ до ефективної допомоги людям із повільно гояться ранами в майбутньому", — підсумовує Асплунд.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 172 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]