phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

23:05
При інфекції і болі в горлі - що найкраще допоможе

Біль у горлі, як правило, вказує на запальний процес. Дізнайтеся, як швидко і ефективно справитися з цією проблемою.
Про горло хворе замовте слово

Ця неприємність зазвичай починається з легкого першіння. Спочатку ми мало звертаємо на це увагу, в надії, що чашка гарячого чаю помітно поправить ситуацію, і дискомфорт у горлі як рукою зніме. У повсякденній метушні нам, природно, ніколи по «дрібниці» в аптеки заходити, не кажучи вже про візит до лікаря. А мікробам тільки цього й треба: зневажливого ставлення хворого і трохи часу, щоб гарненько обжитися на новій території.

При вірусній інфекції одним з перших пунктів призначення для патогенних мікроорганізмів є саме горло. Якщо місцева імунна система належним чином не відреагувала на вторгнення мікробів, то останні починають посилено розмножуватися, викликаючи запальний процес. Тут дуже важливо вчасно схаменутися, і знищити інфекцію на початковій стадії, в іншому випадку мікроскопічні завойовники не зупиняться на горлі, а підуть далі, підкоряючи все нові горизонти.

Віруси або бактерії?

Знати ворога в обличчя дуже важливо при виборі тактики лікування болю в горлі. У переважній більшості випадків причиною болів в горлі служать вірусні або бактеріальні інфекції. Відзначимо, що при вірусній інфекції у хворого, крім болю в горлі, в наявності всі типові симптоми застуди: нежить, запалення мигдалин, кашель, головний біль, іноді висока температура і озноб. При зараженні вірусами зазвичай біль наростає поступово, починаючи з легкого першіння і до інтенсивного болю. Навпаки, при бактеріальній інфекції горла, біль часто виникає раптово. При цьому самопочуття хворого різко погіршується, з’являється гнійний наліт на мигдалинах.

Полоскання і ще раз полоскання!

Першим ділом допомогти хворому горлу можна полосканнями. Цю процедуру рекомендують проробляти настільки часто, наскільки у хворого вистачить терпіння. Для полоскань підійде простий розчин кухонної або морської солі з розрахунку 1 чайна ложки солі на 1 склянку теплої води. Полоскання допоможе впоратися з нальотом і набряком слизової оболонки і дискомфортом тільки в ротовій порожнині і на задній стінці гортані.

Дихаємо парою

Закип’ятіть невелику кількість (2-3 склянки) води, після чого дайте їй охолонути хвилин 5-7. Перед тим, як проводити таку інгаляцію, перевірте пар рукою, чи не занадто він гарячий. Налийте воду в невеликий тазик або миску, накрийте махровим рушником і починайте дихати парою, нахиливши голову над мискою. Проводити таку інгаляцію рекомендується 5-10 хвилин. Вдихати пару потрібно через ніс і рот. При цьому стежите за тим, щоб пара не була дуже гарячою, оскільки так можна обпекти слизові оболонки дихальних шляхів.

Інгаляцію можна проводити і відварами лікарських рослин, наприклад, ромашки або імбиру.

Кілька народних рецептів

Одним з найпопулярніших засобів від болю в горлі є яблучний оцет. Для полоскання візьміть 1 чайну ложку солі, 1/3 склянки яблучного оцту і 1 склянку теплої води. Все змішайте і полощіть горло отриманим розчином кожні 30 хвилин.

Змішайте 1 столову ложку меду з соком половини лимона і 1 склянкою теплої води. Пити такий напій можна кілька разів на день.

Боротьба з інфекцією і полегшення болю

На жаль, одних лише полоскань і народних засобів при болю в горлі недостатньо. Особливо, якщо мова йде про серйозне вірусне або бактеріальне зараження. В даному випадку, якщо не вжити рішучих заходів, то хвороба буде тільки прогресувати, а самопочуття хворого – погіршуватися.

Для ефективного вирішення проблеми, що склалася потрібно з одного боку усунути бактеріальну або вірусну інфекцію, а з іншого – зняти больовий синдром. Для цього існують спеціальні препарати: одні – допомагають боротися з вірусами, інші з бактеріями, а треті є знеболюючими. Однак існують і універсальні засоби, які поєднують в собі всі ці властивості (тобто борються з інфекцією і болем у горлі).

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 953 | Додав: adminA | Теги: інфекція, що допоможе, біль в горлі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]