phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:05
Шпинат- чим він корисний і чому його потрібно багато їсти
Весна – час їсти зелень. Шпинат «нагодує» організм цілим набором вітамінів, допоможе його почистити, тонізує і посприяє схудненню

Шпинат вже давно захопив світ. Його батьківщина – Близький Схід. Звідти з арабськими торговцями він потрапив до Іспанії, а далі поширився по всьому світу. У найближчі тижні шпинат захопить ринки і магазини нашої країни. Дозвольте йому завоювати ваше серце і прокласти шлях до шлунку. Адже це не лише дуже смачна зелень, яку так хочеться їсти ранньою весною. Це – універсальний продукт на весну, першу частину літа і навіть осінь, коли він дає другий урожай.

Шпинат: користь

Шпинат – це низькокалорійний продукт, що робить його дієтичним і корисним. Листя шпинату – справжнє джерело вітамінів: С, A, B1, В2, B6, РР, Р, Е, D2, К. Він багатий на мінеральні речовини: залізо, калій, цинк, магній, кальцій та інші, які допомагають організму позбутися надлишку холестерину, зміцнюють імунну систему, запобігають хворобам серця. І, що дуже важливо для нашого регіону, який постраждав від аварії на Чорнобильській АЕС – в ньому високий вміст йоду, що сприяє правильній роботі і здоров’ю щитовидної залози.

У шпинаті багато білка, вуглеводів і клітковини. Для порівняння – рівень білка вищий тільки у молодих плодів гороху і квасолі, а також у м’ясі.

Високий вміст клітковини сприяє роботі кишківника. Клітковина і грубі волокна шпинату повністю не перетравлюються, а розбухають і таким чином чистять кишківник. Шпинат допомагає позбутися запорів і нормалізує перистальтику. Також сприяє виведенню з організму шлаків і токсинів.

Високий вміст заліза в продукті допомагає нормалізувати рівень гемоглобіну в крові, завдяки чому тканини організму краще забезпечуються киснем. Шпинат допомагає налагодити обмін речовин, володіє легкими сечогінними і проносними властивостями, має тонізуючу і загальнозміцнюючу дію. Таким чином, люди, які регулярно вживають в їжу шпинат, мають здоровий колір обличчя, міцні зуби і здорове волосся. Шпинат дуже корисний при одужанні після важких хвороб. Крім того, шпинат один з тих продуктів, регулярне вживання якого затримує розвиток злоякісних пухлин.

Шпинат: шкода

Через високий вміст щавлевої кислоти шпинат не варто їсти людям з каменями в сечовому міхурі, нирках і жовчному міхурі, а також тим, хто страждає на подагру і порушення сольового обміну в організмі.

Купуючи шпинат, звертайте уваги на листя – на ньому не повинно бути темних плям, це ознака несвіжості шпинату. Втрачаючи свіжість, він стає токсичним для організму. Також краще вживати в їжу молоде листя, оскільки шпинат «грішить» тим, що активно накопичує токсини. Знешкодити зрілий шпинат можна, відваривши його – першу воду варто злити, щоб продукт покинули нітрати.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 317 | Додав: adminA | Теги: корисні властивості, шпинат | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]