phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

13:49
Способи профілактики деменції неврологи назвали
Розвиток деменції залежить не так від віку, як від факторів ризику, які провокують зниження розумових здібностей у літньої людини, розповіли неврологи.

Найчастіша причина деменції – хвороба Альцгеймера, коли в нейронах кори головного мозку накопичується патологічний білок (бета-амілоїд) та інші нейротоксини. Через це гинуть нервові клітини, розвивається атрофія мозку. Точна причина розвитку захворювання до кінця не зрозуміла, однією з них може бути спадковість. Проте найчастіше до деменції наводить спосіб життя.

По-перше, своєчасна та адекватна профілактика серцево-судинних захворювань, це – захист не лише від інфаркту та інсульту, а й від деменції.

Судинна деменція – другий за частотою її різновид. Вона стає наслідком ураження дрібних судин мозку чи виникнення інсультів. Причому нерідко "хвороба дрібних судин" протікає на ранніх етапах безсимптомно. Тому важливо стежити за тиском, вагою, рівнем цукру в крові, холестерином та відмовитися від куріння.

По-друге, ризик розвитку деменції у людей старше 65 років підвищується вдвічі, якщо вони сплять менше ніж п’ять годин на добу.

За словами неврологів, у профілактиці деменції важливою є корекція порушень сну. Справа в тому, що в тканинах головного мозку немає звичайної лімфатичної системи. Токсини та продукти розпаду, що накопичуються в нейронах під час неспання, виводить глімфатична система мозку, але вона працює лише під час глибокого сну. При дефіциті сну порушується виведення токсинів та продуктів розпаду з нейронів, що поступово призводить до їх ушкодження.

По-третє, ризик виникнення деменції знижує фізичну активність.

Є дані про те, що підтримання оптимального рівня фізичної активності знижує ризик виникнення деменції. Вплив фізичної активності, ймовірно, багатофакторний, і реалізується через серцево-судинні механізми та нормалізацію обміну речовин.

По-четверте, тренований мозок довше зберігає працездатність при однакових факторах, що пошкоджують.

Відомо, що деменція виникає рідше у людей із вищою освітою та у працівників інтелектуальних професій. Різні дослідження з використання методів когнітивного тренінгу показували хороший ефект щодо запобігання деменції у короткостроковій перспективі.

По-п’яте, за ризиків виникнення спадкової деменції, доцільно контролювати рівень вітамінів в організмі.

Дефіцит деяких вітамінів може підвищувати ризик деменції. Насамперед небезпечний дефіцит фолієвої кислоти, вітамінів В6 та В12. Роль недостатності інших вітамінів та мікроелементів обговорюється (наприклад, А, Е, D, cелена). Також обмежені відомості про значущість прийому Омега-3 поліненасичених жирів. Але є дослідження, за якими — дотримання середземноморської дієти (що включає овочі, фрукти, злаки, оливкова олія) знижує ризик розвитку деменції.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 273 | Додав: adminA | Теги: Невролог, способи профілактики деменції | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]