phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:36
Ультрафіолетову лампу, що вбиває вірус грипу у США створено

 

Американські вчені створили новий тип ультрафіолетової лампи, чиє випромінювання є нешкідливим для людини, але смертельно небезпечним для частинок вірусу грипу, йдеться в статті, опублікованій в журналі Scientific Reports.

Щорічно епідемія грипу забирає життя багатьох тисяч хворих. Боротьба з хворобою ускладнюється тим, що є три різновиди цього вірусу - А, В і С, в силу чого досить складно передбачити, який вид вірусу отримає найбільше поширення в наступному році. Окрім того, вакцинація дозволяє виробити імунітет лише до одного або кількох штамів вірусу грипу.

На відміну від смертоносного пташиного і свинячого грипу, який може передаватися новим жертвам тільки при фізичному контакті, "сезонні" різновиди грипу поширюються переважно повітряно-крапельним шляхом, що дозволяє їм заражати велику кількість людей при досить високій їх концентрації в одному і тому ж місці.

Сьогодні багато муніципальних і міських служб намагаються боротися з цими формами вірусу, знезаражуючи приміщення, вагони метро та салони автобусів за допомогою ультрафіолетових ламп. Вони добре справляються з цим завданням, однак у них є один великий недолік - вони вбивають не тільки мікробів і вірусів, але і клітини тіла людини, викликаючи рак шкіри і катаракту рогівки ока.

Девід Бреннер (David Brenner) з Колумбійського університету в Нью-Йорку (США) і його колеги знайшли оригінальне рішення цієї проблеми, створивши ультрафіолетові лампи, що працюють в дальній частині ультрафіолетового спектра, на довжині хвилі в 222 нанометра, а не 254 нанометрів, як звичайні знезаражувальні ультрафіолетові світильники.

Як зазначає вчений, кілька років тому його команда виявила, що ультрафіолетове випромінювання на цій довжині хвилі дуже ефективно знищує мікробів, що змусило його задуматися про те, чи не можна використовувати його для боротьби з вірусом грипу.

Фізики перевірили цю ідею, створивши спеціальну установку, яка імітувала формування мікроскопічних крапель мокротиння, що містять в собі частинки вірусу, в легких хворих людей і тварин. Ці аерозолі вчені пропускали через промені ультрафіолетових ламп різної потужності, а потім намагалися заразити ними культури клітин легенів людини.

Ці експерименти показали, що навіть відносно скромних за силою ламп вистачає для того, щоб знищити 99% вірусних частинок в повітрі, при цьому не вбиваючи клітини людини. Подібні лампи, як зазначає Бреннер, зараз коштують близько тисячі доларів США, однак їх можна зробити набагато дешевшими, якщо налагодити їх масове виробництво.

Якщо такі випромінювачі будуть встановлені в лікарнях, громадських місцях і в транспорті, то вони, за словами фізиків, будуть боротися не тільки з епідеміями грипу, а й туберкульозу і безліччю інших хвороб, що поширюються повітряно-крапельним шляхом, що окупить витрати на їх установку і виробництво.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 765 | Додав: adminA | Теги: США, ультрафіолетова лампа, вірус грипу | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]