phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

13:00
Забруднене повітря знижує імунітет людей - вчені
Забруднене повітря згубно впливає на імунітет у людей похилого віку. Такі результати новітнього дослідження американських вчених, пише ScienceNews.

Дослідницька група Колумбійського університету виявила корки із твердих частинок у лімфатичних вузлах учасників експериментальної групи. Ці корки формуються з великих твердих часток, які потрапляють у повітря через промислові викиди. Як виявилося, вони накопичуються з віком у тілі, блокуючи захисну функцію організму.

Імунний захист легень може слабшати з віком, роблячи людей похилого віку більш сприйнятливими до пошкодження цих органів дихальної системи. У результаті це призводить до тяжких нападів респіраторних інфекцій. Нове дослідження розкриває одну з причин, через яку це може статися. І цією причиною є вдихання твердих частинок, що викидаються у брудне повітря через промислове та побутове забруднення.

Вчені з Колумбійського університету проаналізували імунну тканину легень 84 донорів органів віком від 11 до 93 років. Донори не були курцями або курили нетривалий час. Група виявила, що з віком лімфатичні вузли легень, які фільтрують чужорідні речовини, наповнилися твердими частинками і перетворилися на майже монолітну тверду тканину.

 “Якщо в лімфатичних органах накопичується так багато матеріалу, вони не можуть виконувати свою роботу”, — пояснила клітинний біолог, що вивчає запалення та травми, Елізабет Ковач.

Лімфовузли містять безліч імунних клітин, включаючи макрофаги. Їхнє завдання полягає в поглинанні патогенів та іншого сміття, включаючи тверді частинки. Через надлишок забруднень виробництво макрофагами цитокінів — білків, які виділяють клітини для активації інших імунних клітин — зменшується.

Все це, на думку авторів дослідження, є причиною того, чому в людей похилого віку знижується імунітет.
 
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 238 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]