phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

13:53
7 характеристик, важливих для вдалого вибору навушників

Кожна модель навушників дає змогу насолоджуватися улюбленою музикою будь-де, спілкуватися без смартфона та купу інших можливостей. Але всі вони звучать по-різному. Одні пристрої здатні відтворити масштабний та панорамний звук, другі акцентують та деталізують певні частоти, інші — не можуть розкритися на повну без потужного джерела. Тож у цій статті розглянемо 7 характеристик, які впливають на звучання навушників, щоби підібрати ідеальні для себе.

Головні характеристики

Здебільшого є декілька характеристик, які суттєво впливають на якість звуку. До них належать: діапазон частот, чутливість, потужність, опір та рівень спотворень. Усі характеристики можна знайти на коробці навушників або на сайті виробника.

Діапазон частот

Чим ширший він буде, тим вищою буде якість звучання. Зазвичай навушники відтворюють музику в межах від 5 Гц до 25 кГц. Якщо вони виходять за цей діапазон, звуки відтворюватимуться з меншими втратами.

За допомогою застосунку Audio Analyzer можна прорахувати пропорції гучності та АЧХ (амплітудно-частотна характеристика), щоби визначитися із необхідною потужністю джерела. Визначення частоти відбувається за рівнем SPL (звукового тиску). Чим ближче буде лінія до прямої, тим якіснішим буде звук.

Чутливість

Ця характеристика відповідає за гучність навушників. У більшості моделей вона є в межах 95–105 дБ. При довгому прослуховуванні музики можна пошкодити слух, якщо гучність вища за 80 дБ. Водночас для комфортної гри краще вибрати навушники із чутливістю не меншу за 100 дБ. Так музика не буде звучати приглушено, особливо на вулиці.

Потужність

Ця характеристика також впливає на гучність, але тут її рівень здебільшого залежить від джерела. Вона не є важливою, якщо слухати музику на смартфоні, та має значення лише із ЦАПом чи іншим потужним пристроєм.

Потужність навушників вимірюється в діапазоні 1 — 5000 МВт. Вона буває 2-х типів: максимальна та номінальна. Перша показує рівень потужності, яку можна безпечно подати на джерело. Номінальна вказує розміри сигналу, необхідні для максимальної продуктивності.

Опір

Від опору залежить якість звуку та енергоспоживання. Чим він вищий, тим більше буде втрачатися заряду. Водночас низький опір краще розкриє акустичний потенціал навушників. Для використання їх зі смартфоном варто обирати моделі із показником 16–32 Ом. Для потужного джерела найкращим вибором будуть навушники із високим опором.

Рівень спотворень

Цей параметр вказує на чистоту звучання. У якісних навушниках спотворюється не більше 5% звуку. Показник вище часто трапляється в бюджетних пристроях. Рівень спотворення виявляється за допомогою замірів АЧХ. Воно може сягати 10% у звуках до 100 Гц та 1% — від 100 Гц.

Спосіб під’єднання

Навушники під’єднуються до джерела двома способами: бездротовим та дротовим. Перші мають вбудовані акумулятори, які економлять заряд, а також дають змогу вільно рухатися та розмовляти без смартфона в руках. Однак треба регулярно заряджати такі навушники, а ціна деяких моделей може бути значною вищою за аналогічні дротові.

Провідні навушники живляться від джерела та здатні відтворювати звук максимально високої якості. Мінусом таких пристроїв є дріт, який може легко заплутатися або порватися. Крім цього його штекер може зламатися через неправильну експлуатацію.

Компанії також випускають гібридні навушники, коли в них можна слухати музику як через дріт, так і Bluetooth. Такі можна підібрати тут.

Конструкція

Є 4 основні формфактори навушників:

  • * повнорозмірні;
  • * накладні;
  • * вкладки;
  • * вакуумні.

Повнорозмірні моделі повністю охоплюють вуха, що створює чудове шумозаглушення. Ними зручно користуватися вдома, під час подорожі чи поїздок. Для вулиці повнорозмірні навушники будуть надто масивними, а шумозаглушення не дасть змоги почути важливі навколишні звуки.

Накладні моделі не закривають вуха повністю. Через це вони мають більш потужні динаміки та більший запас гучності. Накладні навушники дарують реалістичне звучання та високу зручність використання. Однак через відкриту конструкцію навколишні звуки можуть приглушити музику.

Вкладки виконані у формі таблетки. Вони вкладаються у вуха, не затуляючи вушний канал. Це дає змогу отримати натуральне звучання, але нульове шумозаглушення. Навушники вкладки також є найдешевшими з-поміж інших конструкцій.

Вакуумні пристрої фіксуються у вушному каналі та перекривають його, створюючи чудове шумозаглушення. Вони відтворюють музику високої якості, але довге використання може пошкодити слух.

Перш ніж вибрати конкретні моделі навушників, варто визначитися із їхнім типом та сценаріями використання. Так шанси придбати ідеальний пристрій будуть набагато вищими. А також провідні навушники можна знайти за сторінкою https://soundmag.ua/ru/catalog/headphones/?head_tip_podkl=42

Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 254 | Додав: radymo | Теги: Навушники | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]