phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

14:28
9 випадків нового субваріанта штаму коронавірусу – "Дженні" зареєстровано у січні в Україні
  “У січні у пʼяти областях виявили девʼять випадків субваріанту коронавірусу JN.1 “Дженні”, які підтвердили у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Три випадки на Сумщині, по два – у Волинській та Черкаській областях та по одному – у Рівненській і Запорізькій областях. Вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді – тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тож захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби”, – повідомив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Серед захворілих в Україні лише одна із девʼяти осіб мала два щеплення проти COVID-19. За клінічними симптомами медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, лише одну особу була госпіталізовано до лікарні. Вік пацієнтів 27-73 роки.

Вперше цей субваріант виявили у США у вересні 2023 р., відтак – в інших країнах світу, зокрема Індії, Китаї, Великій Британії. ВООЗ класифікувала його як субваріант, який “представляє інтерес”, через “його швидке поширення”. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC), станом на 5 січня 2024 р. на JN.1 припало приблизно 62% усіх варіантів SARS-CoV-2, що циркулюють.

Щодо JN.1 у ВООЗ зазначають, що ризик для населення є низьким, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19, захищають від нового субваріанту.

В Україні наразі для щеплень використовують вакцини “Janssen” (виробник “Johnson&Johnson”) та “Comirnaty” (виробник “Pfizer”). Для дітей з 5-річного віку використовується вакцина проти COVID-19 “Comirnaty” (виробник “Pfizer”). Також доступна Омікрон-специфічна вакцина (виробник “Pfizer”), рекомендована для бустерних щеплень людям, які мають два щеплення.

З початку січня 2024 року в Україні 250 тисяч осіб захворіло на ГРВІ, грип та COVID-19.
    
Понад 12 мільйонів українців не завершили рекомендований курс вакцинації проти COVID-19, пропустивши бустерне щеплення.
    
Єврокомісарка з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідес заявила, що COVID-19 і його штами все ще циркулюють в Європі. Відтак закликала до вакцинації.
    
У ВООЗ повідомили, що у світі зростає кількість хворих на COVID-19. В організації закликали не нехтувати карантинними заходами.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 248 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]