phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:12
Амеби, що пожирають мозок людини, поширилися через глобальне потепління
амеби Naegleria fowleri Стійке підвищення температури повітря зробило воду в прісноводних річках та озерах теплішою, а це сприяє розмноженню небезпечних для людини одноклітинних істот. Про це попереджають мікробіологи з університету Арізони, пише Guardian.

Амеби Naegleria fowleri добре почуваються у теплій воді, а особливо активно розмножуються при температурі від 30 градусів. І якщо раніше в США цей одноклітинний організм зустрічався тільки в південних широтах, то зараз все частіше виявляється і в північніших районах, де раніше амеби не водилися.

Зараження смертельно небезпечне

Небезпека для людини в тому, що амеба, проникаючи в організм, викликає первинний амебний менінгоенцефаліт – це гостра інфекція центральної нервової системи. Зустрічається захворювання рідко — наприклад, у США за майже 10 років було трохи більше тридцяти випадків. Але інфекція вкрай небезпечна для життя і майже у всіх випадках призводить до смерті. З усіх хворих з 1962 року вижили всього четверо.

Заразитися амебним менінгоенцефаліт можна, просто викупавшись в теплому озері. Амеба проникає в організм людини через ніс, потім – у мозок і починає руйнувати тканини, буквально пожираючи їх. Збудник небезпечної інфекції також може потрапити в мозок через заражену воду з водойм, де мешкає амеба, при використанні її в побуті або, наприклад, при промиванні носа.

– Найчастіше заражаються хлопчики віком до 18 років, – розповів виданню мікробіолог університету Арізони Чарльз Герба. — Пояснюватися це може тим, що вони найчастіше купаються і пірнають в озерах і річках, де мешкає збудник.

Зрозуміти, чи мешкає в конкретній водоймі Naegleria fowleri, досить складно. Жодних експрес-тестів не існує. Також для вчених загадка, чому одні люди, купаючись у зараженій воді, хворіють, а інші – ні.

Єдиний спосіб профілактики – купатися, не занурюючись у воду цілком і використовувати затискачі для носа – особливо для маленьких дітей.

Прогнози вчених невтішні.

– Оскільки температура поверхневих вод підвищується далі на північ, ми очікуємо збільшення кількості випадків захворювання у майбутньому, – каже Герба. — Я очікую, що ця тенденція збережеться.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 241 | Додав: radymo | Теги: глобальне, Амеба, потепління, мозок, людина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]