phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:52
Біль у серці - як відрізнити від міалгії або невралгії

 

Міалгія і невралгія – так називають больові синдроми, що виникають при запаленні м’язів і нервових стовбурів. Невралгія або міалгія – біль посилюється при глибокому вдиху або видиху, змінюється від зміни положення або руху в грудній клітці; як правило, її можна намацати.

Міалгія, або м’язовий біль, що виникає в результаті підвищеного тонусу різних м’язів через тривалі важкі фізичні навантаження, стреси, удари і травми. Причиною міалгії можуть бути запалення, спазми, здавлення або ішемія м’язів. Як правило, міалгічні болі є ниючими і глибокими, що посилюються при пальпації, супроводжуються набряком, ознаками запалення (може підвищуватися температура). М’язи на дотик стають щільними, іноді в них можуть прощупуватися вузлики.

Невралгія – захворювання, що вражає периферичні нерви. При невралгії болі постійні або характеру нападів по ходу стовбура нерва (міжреберних проміжків), що посилюються при кашлі, чханні, глибокому вдиху, русі тулуба. Найбільш часті причини: тривалі інфекції, простудні хвороби, переохолодження, проблеми опорно-рухового апарату. Болі при цих хворобах гострі, пекучі, тривалі, супроводжуються сильним емоційним хвилюванням, тому може пригнічуватися дихання. Не припиняються навіть у стані спокою, тривають, як правило, довго – від декількох годин до декількох діб. Роздратування нерва викликає печіння, дискомфорт. Недуга може супроводжуватися невеликою припухлістю, почервонінням, але завжди з обмеженою зоною проходження того чи іншого нерва. При невралгії є типові больові точки, місця виходу нервів, натискання на які і дозволяє поставити абсолютно вірний діагноз.

При міалгії часто все проходить само собою, якщо тримати поставу, більше відпочивати, спати в правильному положенні на досить жорсткому матраці. Робіть гімнастику, походіть на розслабляючий масаж, попросіть близьких помасажувати вам спину якимось простеньким масажером, намагайтеся не переохолоджуватися.

Діапазон методів лікування невралгії і міалгії вельми обширний, починаючи від фізіотерапії і закінчуючи хірургічними заходами (коли безсилі ліки і фізіопроцедури). Застосовується мануальна терапія. Хороший ефект при невралгії може дати застосування голкорефлексотерапії, лазеропунктури, імпульсних струмів низької напруги і низької частоти, магнітних і електромагнітних полів, інфрачервоного і ультрафіолетового випромінювання, ультразвуку, електрофорезу лікарських речовин. Полегшити симптоми може вітамінотерапія (особливо при болях показаний прийом вітамінів групи В).

Як відрізнити біль у серці від міалгії або невралгії?

Серцевий біль не змінюється при глибокому вдиху або видиху, або від зміни положення або руху в грудній клітці; як правило, знімається нітрогліцерином; може супроводжуватися порушенням ритмічності пульсу, падінням або підвищенням артеріального тиску. Біль при стенокардичному нападі, як правило, присутня зовсім не зліва, а в центрі грудини – там, де і знаходиться серце. Причому пацієнт, як правило, не може вказати точно область болю. Він прикладає долоню або дві і вказує на всю область грудей. Іноді такий біль може віддавати в ліву руку. Болі при інфарктах міокарду дуже сильні, різкі, як правило, посилюються при русі. Їх не можна зняти ніякими ліками, звичними для сердечників, наприклад нітрогліцерином. І якщо у вас або вашої близької людини виникла така біль, потрібно терміново викликати швидку невідкладну медичну допомогу.

Обов’язково зверніться до лікарів (хірурга, ортопеда, невропатолога, ревматолога, кардіолога), пройдіть обстеження, на підставі якого вам призначать лікування.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1199 | Додав: adminA | Теги: міалгія або невралгія, біль у серці | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]