phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:17
Британські лікарі розповіли про небезпечне захворювання серця - “невидима хвороба”
Британські лікарі попереджають про невидиму хворобу, яка може вбити за п’ять років. Причому третина таких людей може не підозрювати, що хворі, бо не мають чітких симптомів.

Ідеться про стеноз аортального клапана — захворювання серця, яке часто не має жодних симптомів, поки не стане вже запізно.

Стан виникає, коли аортальний клапан серця звужується, зменшуючи або блокуючи потік крові від серця в головну артерію тіла (аорту).

Це може спричинити біль у грудях, запаморочення, стомлюваність або прискорене серцебиття у більш тяжких і небезпечних для життя випадках.

Деякі люди більш схильні до цього, зокрема люди старшого віку, з діабетом, високим кров’яним тиском або вродженими серцевими захворюваннями.

Дослідники з Великої Британії та Австралії вирішили оцінити, скільки людей зараз можуть жити з цим захворюванням і скільком із них загрожує смерть.

Вони використали дані населення та попередні оцінки поширеності стенозу аортального клапана.

За їхніми підрахунками, загальна поширеність тяжкого аортального стенозу серед людей старше 55 років у Великій Британії у 2019 році мала становити майже 1,5%, тобто приблизно 300 000.

Трохи менш як 200 000 (68%) мали симптоматику, тобто вони мали важке захворювання, яке підлягало хірургічному втручанню.

У решти 90 000 (32%) був “тихий” випадок захворювання, який, імовірно, не буде діагностовано, якщо їх не перевірять на наявність іншої проблеми.

За оцінками, без своєчасного лікування до 172 859 осіб (59% від загальної кількості) помруть протягом наступних п’яти років — до 2024 року. Це дорівнює 35 000 осіб щороку.

Майже 10 000 з цих смертей припадають на людей у ​​віці 55–64 років.

Національна служба охорони здоров’я Британії каже, що люди з легкими симптомами стенозу аортального клапана контролюються раз на рік або два.

Якщо симптоми стають серйозними, ймовірно, їм знадобиться операція, щоб не допустити погіршення стану до серцевої недостатності або раптової смерті.

Дослідження показали, що люди з важким аортальним стенозом, які не лікуються хірургічним шляхом, мають 25-відсотковий шанс померти протягом першого року після появи симптомів. Ризик зростає до 50 % на другий рік.

“Це дослідження демонструє, що тяжкий аортальний стеноз є поширеним захворюванням, яке вражає багатьох людей у ​ Великій Британії у віці 55 +. Без належного виявлення та втручання їхні перспективи на виживання, ймовірно, будуть низькими”, — стверджують дослідники на чолі з Джеффрі Стренджем, кардіологом з лікарні королівського принца Альфреда в Сіднеї.
 
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 231 | Додав: adminA | Теги: небезпечне захворювання серця, “невидима хвороба” | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]