phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:00
Через гучну музику - як не втратити слух

 

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у світі сьогодні нараховується більше одного мільярда людей, які ризикують, подібно Бетховену, в молодому віці втратити слух. Причина — небезпечна для здоров’я практика гучно слухати музику та тривалий час знаходитись в гучних місцях. Через вплив цих факторів майже 20 мільйонів молодих людей віком від 12 до 35 років вже мають проблеми зі слухом. В подальшому ще більша кількість наражається на небезпеку через звичку слухати музику на персональних аудіо-пристроях або через часте відвідування гучних концертів, нічних клубів та спортивних подій. Про це пише газета "Хрещатик".

Як слухати безпечно?

Безпечність чи небезпечність звуку, який впливає на наш слух, визначається трьома основними параметрами: інтенсивністю (наскільки гучно), тривалістю (як довго) та частотою (як часто). Ці чинники взаємопов’язані, тобто якщо слухати часто і тривалий час негучну музику, то це майже те саме, що послухати раз і недовго гучну пісню чи концерт. Наші органи слуху однаково страждають від перевантаження.

Спираючись саме на ці параметри, було визначено більш менш безпечний рівень звуку, який може сприйняти людина без надмірної шкоди для власного здоров’я. Згідно з розрахунками вчених, безпечним рівнем гучності шуму вважається шум 85 дБ впродовж 8 годин. Чим більше шум, тим менший період часу він залишається безпечним для людини.

Так, звуки гучністю у 100 дБ залишаються безпечними тільки впродовж 15 хвилин. Подібний рівень шуму створюється у вагоні метрополітену, тому варто обмежувати поїздки в метро або ж берегти вуха за допомогою спеціальних навушників. Але варто знати, що гучність персональних аудіо-пристроїв (наприклад, плеєрів) варіюється від 75 дБ до 136 дБ. Тобто безглуздо намагатися вберегти слух від шумів в метро за допомогою гучної музики.

Більш небезпечними для слуху, ніж поїздки в метрополітені, є відвідування нічних клубів та поп-концертів. Середній рівень гучності на цих заходах варіюється від 104 до 112 дБ.

15-хвилинне прослуховування музики гучністю 100 дБ на концерті рок-гурту за рівнем впливу на слух можна порівняти з восьмигодинним робочим днем на вагоноремонтному заводі.

Інформація від ВООЗ:

За даними Національного обстеження стану здоров’я та харчування населення, у США за період з 1994 по 2006 рр. поширеність втрати слуху серед підлітків у віці від 12 до 19 років значно зросла — з 3,5 % до 5,3 %. Ця тенденція буде зберігатися через зростання групи ризику втрати слуху. Тільки за період з 1990 по 2005 рр. частка населення, що слухає музику в навушниках, в США зросла на 75 %. У доповіді Європейської комісії 2008 відзначається зростання частки населення, що використовує персональні аудіопристрої. Зростання доступності та частоти використання персональних аудіопристроїв для прослуховування музики супроводжується їх використанням з високим рівнем гучності і протягом тривалого періоду часу. Така модель поведінки пов’язана з ризиком і може призводити до стійкого порушення слуху. Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні проживає більше мільйона людей із порушеннями слуху. Більше ста тисяч — люди з діагнозом «глухота».

Профілактика. Поради

На щастя, для шанувальників музики та нічного способу життя втрата слуху через гучну музику не остаточна. Слух можна відновити навіть після відвідування концерту групи Rammstein, але для цього треба дотримуватися належних правил профілактики та гігієни слуху.

1) Не підвищуйте гучність. Насолоджуйтеся тишею.

Щоденний рекомендований безпечний рівень гучності знаходиться нижче значення 85 дБ при максимальній тривалості впливу не більше 8 годин. Спробуйте просто знизити гучність, якщо ви не чуєте оточуючих чи змушені підвищувати голос через занадто великий шум навколо. Навіть незначне зменшення гучності у ваших аудіопристроях може істотно скоротити ризик.

2) Використовуйте беруші або спеціальні вкладки.

Коли ви знаходитесь у гучному місці (нічний клуб, стадіон чи концертна зала), використовуйте вушні вкладки для захисту слуху. Вони можуть сприяти значному зниженню рівня впливу — в середньому на 5—45 дБ залежно від їх типу.

3) Дотримуйтеся безпечних рівнів гучності на ваших аудіопристроях.

Рівень звуку на вашому плеєрі в доволі тихій обстановці не повинен перевищувати 60 % від максимально можливої гучності.

4) Робіть короткі перерви в слуханні музики.

Відпочиваючи (хоч чи справді це можна назвати відпочинком?) в нічному клубі чи на концерті, частіше виходьте на вулицю чи просто у тихе місце.

5) При перших проявах проблем зі слухом ідіть до лікаря.

Звертайтеся до лікаря-фахівця у разі погіршення слуху, при болях чи неприємних відчуттях у вухах.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1351 | Додав: adminA | Теги: гучну музику - як не втратити слух | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]