phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:16
Через стрес людина старіє, але після відпочинку трохи молодшає
Дослідники in vitro створили нове припущення щодо динаміки зміни віку. Медичний журнал Cell Press зазначає, що біологічний вік швидко зростає у відповідь на різноманітні форми стресу і відновлюється при усуненні стресових чинників.

Також вчені виявили тимчасові зміни біологічного віку під час серйозних хірургічних операцій, вагітності та важкої форми COVID-19 у людей та/або мишей.

Тепер відомо, що біологічний вік не пов’язаний нерозривно з хронологічним: люди можуть бути біологічно старшими або молодшими, ніж за паспортом. Крім того, на біологічний вік можуть впливати хвороби, лікування медичними препаратами, зміна способу життя і вплив довкілля.

Це найбільш чітко продемонстрував аналіз біологічних вікових змін після серйозної операції. Дослідники спостерігали потужне та швидке збільшення біологічного віку пацієнтів із травмами після екстреної операції. Така ситуація виправдовує вищий ризик смертності та післяопераційних ускладнень. Щоправда, біологічний вік відновлювався у наступні дні після операції.

Варто наголосити, що пацієнти у цій когорті були літніми (середній вік — 77,9 років), тому це означає, що навіть у людей похилого віку спричинене стресом збільшення біологічного віку може відступити. Також були виявлені оборотні зміни біологічного віку у відповідь на вагітність і COVID-19.

Ситуації, які викликають швидке збільшення біологічного віку, є моделями для перевірки дієвості препаратів проти старіння. Крім того, вчені дослідили, що відновлення біологічного віку можливе протягом кількох днів, і це свідчить про потенційну корисність  таких препаратів при захворюваннях та медичного втручання, які призводять до підвищеного стресу.

Наприклад, моноклальне антитіло показало здатність пришвидшувати відновлення біологічного віку пацієнтів, що одужали після COVID-19.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 174 | Додав: radymo | Теги: молодість, відпочинок, людина, старість, стрес | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]