phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

17:23
Черговий міф Супрун розвінчала: цього разу про спину

 

Супрун розвінчала черговий міф: цього разу про спину 

М'язи та кістки під час фізичних навантажень стають міцнішими. Про це написала виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

"Існує переконання, що біг - шкідливий для хребта, особливо для міжхребцевих дисків. Начебто внаслідок бігу хребці пошкоджуються, і як результат - виникають проблеми та біль в спині.

Міжхребцеві диски - це еластичні хрящові прокладки між тілами хребців. Одна з їх основних функцій - гасити вертикальні поштовхи, що проходять через хребет. Саме тому з’явилось припущення, що часто повторювані вертикальні струси дисків під час бігу можуть стати причиною їх передчасного зношування.

Вважалося, що міжхребцеві диски не можуть відповідати на навантаження подібним чином. Втім, дослідження вказують, що це можливо", - зазначила Супрун.

Посилаючись на дані досліджень, вона наголосила, що стан поперекових міжхребцевих дисків у людей, які займаються бігом, значно ліпший - мають більшу висоту, містять більше води та глікозоаміногліканів - однієї з основних речовин в структурі міжхребцевих дисків.

"У більш ранньому дослідженні, так само з допомогою МРТ, було виявлено, що у колишніх елітних бігунів природні дегенеративні процеси в хребті не були виражені більше, ніж в загальній популяції. До того ж, біль в спині турбував їх значно рідше", - написала Супрун.

Вона наголосила, що під час бігу через поперекові міжхребцеві диски гаситься в середньому близько 20% енергії вертикального поштовху. "Велика частина цієї енергії поглинається поперековим лордозом (природним вигином хребта в поперековому відділі).

Наукові дані, отримані за допомогою сучасних методів дослідження (МРТ), вказують, що біг не шкодить міжхребцевим дискам, а навіть навпаки, покращує їх стан. Крім цього, у бігунів, як правило, відсутні інші фактори, що призводять до зношування дисків і розвитку болю в спині, наприклад, зайва вага та куріння.

Якщо ви вирішили зайнятись бігом серйозно - правильно та відповідально підходьте до цього. Проконсультуйтесь з лікарем та зробіть необхідні обстеження, якщо це необхідно", - радить очільниця МОЗ. Вона також зауважила, що не обов’язково бігати на довгі дистанції, щоб отримувати користь для здоров’я: мінімальна, проте, регулярна фізична активність робить людину здоровішою.

Категорія: Спортивні поради | Переглядів: 882 | Додав: adminA | Теги: про спину, міф Супрун | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]