phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:17
Чому чоловіки лисіють - вчені з’ясували

 

Облисіння у чоловіків – вельми поширена проблема. Світова статистика свідчить, що від неї страждає не менше 1/3 чоловічого населення. Корінь зла алопеції (випадіння волосся) в тому, що організм не встигає відновлювати втрачене волосся. Спочатку це не дуже помітно, але поступово волосся рідшає все більше і більше, і це продовжується до тих пір, поки на голові не утворюється лисина.

Американські вчені з Університету Пенсільванії (University of Pennsylvania) під керівництвом професора Джорджа Котсареліса (George Cotsarelis) провели дослідження, результати якого опубліковані в журналі «Science Translational Medicine», і з’ясували, чому представники чоловічої статі позбавляються волосся. Обстеживши людей і лабораторних мишей, вчені виявили білок, який провокує облисіння.

Більшість чоловіків починають лисіти в середньому віці, у 80% з них до 70 років відзначається видима втрата волосся. Головну роль у цьому відіграють тестостерон і генетичні фактори, через які волосяні фолікули скорочуються і, в кінцевому підсумку, всихають, що призводить до облисіння. Вчені виявили, що у лисіючих людей в крові міститься дигідротестостерон. Цей гормон продукується ферментом, який міститься в організмі кожної людини, називається він 5 альфа-редуктаза. А сировиною для дигідротестостерона виступає тестостерон – чоловічий статевий гормон, який міститься в чоловічій спермі.

У разі прогресуючого облисіння разом з кров’ю до фолікулів потрапляє і дигідротестостерон. Він поглинається андрогенними рецепторами фолікула, тим самим, прискорюючи випадання волосся. Вражений дигідротестостероном фолікул викидає волосся, тобто волосся випадає, не встигаючи повноцінно вирости. Подальше волосся живе ще менше, тому що в фолікулі вже почалися негативні зміни і він вже не може народити здорове волосся. Облисіння продовжується до тих пір, поки фолікул не загине, іноді можна зустріти термін фолікул впадає в сплячку або сплячі фолікули. Такий фолікул вже ніколи не зможе народити волосся, тому рано чи пізно, якщо нічого не зробити з’являється “лисина”.

Учені вирішили з’ясувати, які саме гени включаються, коли чоловіки починають лисіти. Вони встановили, що в клітинах волосяних фолікулів в зоні облисіння підвищено рівень ключового білка простагландин D-синтази, а на волосистих ділянках його рівень знаходиться в межах норми. У виведених фахівцями мишей із спочатку високим рівнем простагландин D-синтази відсутня шерсть, а при введенні білка пересаджене людське волосся переставало рости.

Вчені вважають, що наступним кроком буде пошук з’єднання, здатного впливати на рецептор даного білка, який розташовується на клітинах волосяних фолікулів, і перевірити, чи рятує від облисіння його повне блокування і чи дозволить це волоссю відрости знову. Дане відкриття дає надію на отримання нових ефективних засобів проти облисіння.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1102 | Додав: adminA | Теги: чому чоловіки лисіють, вчені | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]