phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

09:01
Чому горіхова шкаралупа така міцна - біологи

В оболонці волоських горіхів виявлені особливі клітини, що щільно переплітаються, які перетворюють їх структуру в міцний дерев'яний 3D-пазл.

Плоди деяких рослин утворюють сухий горіх з твердою оболонкою. Розколоти деякі з них, щоб дістатися до їстівної серцевини, - ціла наука. Рослини витрачають чимало зусиль, роблячи шкаралупу щільною і твердою. Як правило, її складають клітини «деревеніючої» тканини склеренхіми (склереїди), що чергуються з міцними волокнами. Однак це далеко не всі секрети твердості горіховою оболонки.

Автори нової статті, опублікованої в журналі Advanced Science, вивчили шкаралупу волоських горіхів і виявили в ній унікальний, перш невідомий вид клітин. Вони упаковані настільки тісно один до одного і так «переплітаються», що розрізнити окремі клітини виявилося непросто. Лише вимочивши зразки в розчині, видаляють основний полімер деревини - лігнін, - вчені змогли розглянути їх під електронним мікроскопом.

Нотбурга Гайрлінгер (Notburga Gierlinger) і її колеги з Віденського університету природних ресурсів і прикладних наук (BOKU) назвали ці клітини багатолопатеві склереїди (polylobate sclereid). Справа в тому, що вони відрізняються вираженою неправильною формою, з безліччю западин і виступів, якими тісно з'єднуються один з одним. В середньому кожна клітина з'єднується з чотирнадцятьма сусідніми, утворюючи складний і міцний об'ємний пазл, роз'єднати який неможливо, не зруйнувавши самих клітин.

Зліва - модель демонструє щільне з'єднання в багатолопатевий склереїд; праворуч - число сусідів, з якими вони можуть утворювати подібні зв'язки.

На відміну від горіха, склереїди в твердій оболонці насіння сосни не утворюють таких сплетінь, і поставлені вченими експерименти підтвердили, що міцність її набагато нижче. Будь-яка тріщина в шкаралупі горіха повинна проходити безпосередньо через тіла задерев'янілих клітин, розриваючи їх. Про складність цього завдання знає кожен, хто хоча б раз в житті колов горіхи.

Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 552 | Додав: radymo | Теги: Горіх, Міцність, шкаралупа | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]