phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

18:45
Чому на фоні потепління розколюється голова

 

Навіть молоді люди не витримують таких погодних гойдалок. Адже останнім часом морози змінюються періодом потепління, після чого знов повертається холод. "Голова розколюється, несила терпіти цю погоду", - жаліються родичі та колеги.

То що відбувається, чому люди зараз потерпають через головний біль? І чи безпечно його терпіти?

-- Йдеться про критичний прояв метеочутливості, на фоні чого людина потерпає через знесилення, сонливість і часті головні болі, -- пояснює Наталiя Кризина, заслужений лiкар України, доцент кафедри нервових хвороб Київського медичного iнституту Української асоцiацiї народної медицини.

Побутує думка, ніби метеочутливiсть розвивається лише з віком, іншими словами, що це супутня проблема осіб старшого вiку. Однак насправді на змiну погодних умов активно реагують люди працездатного вiку й навіть діти, здебільшого мова про пубертатний період (статевого дозрівання).

І хоча більшість таких пацієнтів дорослого віку становлять жінки (внаслiдок надмiрної емоцiйностi вегетативна система швидше й активнiше реагує на такий провокуючий та струсовий фактор, як зміна погоди), чимало чоловіків також належать до групи ризику. Особливо коли йдеться про українців, адже в нашій країні основну категорію хворих на серцево-судинні недуги становлять саме представники сильної половини.

-- Яким є механізм розвитку такої метеозалежності?

-- На змiну погоди (а йдеться передовсім про різкі перепади атмосферного тиску) органiзм реагує, як на стресовий фактор. При тім активізовується симпатичний вiддiл нервової системи, що вiдповiдає за артерiальну сiтку. На цьому фоні виникає спазм судин, погiршується робота гiпоталамусу, порушується кровопостачання головного мозку. От вам і причина розвитку головного болю та нерідко запаморочення.

Якщо ж людина має певні хронічні недуги (як то, гіпертонія, гіпотонія, стенокардія, діабет), удар подвоюється. Тоді з"являються болі в дiлянцi серця, потилицi, за грудиною, може двоїтися в очах (особливо коли людина пiдiймається сходами), може нiмiти рука, темнiти в очах. А при наявностi давнiх склеротичних судинних змiн може погiршитись самопочуття й через змiни температурного режиму погоди (що зараз i вiдбувається). Додайте загострення запальних захворювань суглобів, там є барорецептори, котрi реагують на стрибки атмосферного тиску. Також пiд час змiни синоптичних умов можуть розвинутись депресивнi стани, загостритись неврозоподiбнi прояви.

-- Як же собі допомогти? Чи достатньо просто прийняти знеболювальне?

-- Варто стежити за прогнозом погоди, аби бути напоготовi. При пониженому тиску випийте горнятко солодкої кави, якщо немає протипоказiв. Допоможе й чай з додаванням елеутерококу. Якщо розболиться голова, приймiть спазмолiтик та ацетилсалiцилову кислоту (завдяки цьому покращується пронизливiсть судин, що позитивно впливає на кровопостачання). Таблетка ацетилсалiцилової кислоти допоможе й при суглобових болях на змiну погоди. Але рятуватись весь час таблетками від болю категорично не рекомендовано! Щонайменше через це можуть постраждати органи травного тракту. Необхідно звернутись до лікаря й визначити стратегію лікування та профілактичних дій.

А ще вкрай важливо вiдмовитись вiд шкiдливих звичок, дотримуватись правил рацiонального харчування та покращити фізичну активність. В якості тренування судин вдавайтесь до холодного обливання або приймайте контрасний душ.

-- Якщо часто "лікувати" головний біль виключно знеболювальними, можна стати жертвою так званої судинної кризи. Мова, зокрема, про загрозу розвитку інфаркту чи інісульту, -- додає лікар-кардіолог Тарас Чабан.

Аби такого не сталось, метеочутливим людям слід регулярно перевіряти показники артеріального тиску. Крім того -з 35-річного віку раз на рік необхідно здавати аналіз крові на рівень цукру, провести ліпідограму, перевірити протромбіновий індекс (має бути в межах 80 -- 100 одиниць). Під час огляду при прослуховуванні лікар може почути шум в шийних артеріях, тоді призначають ультразвукове обстеження судин. Також інформативним є дослідження судин очного дна. Все це важливо зробити, аби виявити слабку ділянку й адекватно підтримувати її функціонування на належному рівні

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 975 | Додав: adminA | Теги: головний біль, потепління | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]