phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

11:41
Чому не варто пити йод під час ядерної аварії - лікарі пояснили
Нагадаємо, внаслідок атаки російських окупантів на Запорізьку АЕС, мирні жителі в паніці кинулися до аптек у пошуках пігулок йодиду калію (KI). Його використовують як ліки проти гіпертиреозу, дисфункції щитоподібної залози і як захисний фактор у разі радіаційних викидів.

Американські фахівці центрів охорони здоров'я з профілактики та контролю захворювань (CDC) радять «приймати йодид калію тільки за порадою керівників охорони здоров'я або тих, хто керує надзвичайними ситуаціями», інакше це може призвести до проблем зі здоров'ям.

— Важливо пити йодид калію у відповідних дозах, а не як профілактику за відсутності радіоактивності. Також необхідно враховувати важливі фактори, такі як вік, хвороба, вагітність або лактацію, — каже експерт із суспільної гігієни, який працював у службі гігієни та профілактики Ausl di Rimini Себастьяно Вентурі.

Експерт пояснює це тим, що після аварії на Чорнобильській АЕС, що використовується, в 1986 році стабільна сіль йоду, тобто нерадіоактивна, здатна блокувати поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою.

— Йод захищає лише від радіоактивного йоду, особливо від йоду-131, але не від інших радіонуклідів, які викидаються при ядерних аваріях, таких як цезій та стронцій. Йодид калію необхідно приймати до того, як радіоактивний йод потрапить в організм, або в перші кілька годин, — зазначає Вентурі.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 307 | Додав: adminA | Теги: йод, лікарі, ядерна аварія | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]