phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:48
Ці неприємні симптоми - тренуй судини

 

Тренуй судини, поки не пізно: про що сигналізують ці неприємні симптоми.
Різке похолодання, снігопад, перепади тиску -- і ось уже атакує біль голови?

У вас проблеми із судинами. А часом наче без видимих причин паморочиться у голові, надокучає слабкість... Медики нерідко радять пацієнтові з такими симптомами перевірити судини.

А чому саме судини? Дізнавалась газета "Експрес".

-- Коли вік починає позначатися на судинах? І в чому ці зміни насамперед полягають?

-- Приблизно з сорока років (а часом і раніше) стають менш чутливими барорецептори в судинах, які контролюють артеріальний тиск і приплив крові до мозку, -- пояснив Отто Стойка, головний лікар Центру здоров'я, кандидат медичних наук.

-- Із цим пов'язаний розвиток артеріальної гіпертензії, запаморочень. А через те, що стінки капілярів потовщуються, уповільнюється обмін речовин, що позначається на стані усіх органів і систем організму. Жорсткішою, менш гнучкою стає і головна артерія серця -- аорта, а з часом потовщується і серцевий м'яз, його робота ускладнюється.

Власне, через це так багато людей похилого віку стають пацієнтами кардіологів. Із віком відбуваються і зміни у самій крові, зменшується її обсяг, кількість у ній еритроцитів та лімфоцитів. Через це кров має схильність до загущення, а людина більше втомлюється, стає чутливою до інфекцій та стресів.

-- Якими є перші ознаки того, що з судинами не все гаразд?

О. Стойка: -- Це нестабільний тиск (розвиток артеріальної гіпертензії), частий біль голови, запаморочення, біль у ділянці серця, дзвін у вухах. Симптомами тромбоутворення можуть бути судоми, біль у ногах, набряки, задишка навіть за невеликого навантаження та загальна втомлюваність. І те, що люди старшого віку часто реагують на зміни погоди -- також свідчення старішання судин. Вони чутливо реагують на такі погодні фактори, як, наприклад, різке похолодання, падіння чи зростання атмосферного тиску.

Судини метеопатів надмірно спазмують. Тому, щоб у старшому віці не потерпати від болю голови "на погоду", слід берегти свої судини замолоду від шкідливих факторів (як от тютюновий дим), тренувати їх (цьому сприяє фізична активність).

-- Чи здатен організм протистояти таким віковим змінам?

-- Так, -- каже Олександр Вайсерман, лікар-геронтолог, доктор медичних наук.

-- Саме ті люди, судини яких здатні опиратися віковим змінам, мають шанс дожити до похилого віку здоровими. Це залежить насамперед від вродженої схильності. Так, дослідивши серцево-судинну систему довгожителів, медики дійшли висновку, що дрібні судини осіб, які доживають до ста і більше років, старішають повільніше ніж в інших людей.

Завдяки здоров'ю капілярів та загалом судинної системи внутрішні органи та м'язи довгожителів краще постачаються кров'ю. Людина зі здоровими судинами може дожити і до ста, і до ста двадцяти років (це, щоправда, межа для нашого виду, адже зі старінням пов'язані серйозні клітинні мутації).

-- Які поради?

О. Вайсерман: -- Мало мати хороші гени. Відомо, що жирна, смажена, рафiнована їжа засмiчує судини, утворюючи бляшки, якi перекривають просвiт судин. У таких мiсцях найчастіше і утворюються тромби. Особливо шкідливий холестерин з тваринних жирів.

Слід також відмовитися від куріння -- нікотин викликає спазми судин, внаслiдок чого кров також починає згущуватися. А ще слід пам'ятати, що при тривалому сидінні чи лежанні кров у венах застоюється, відбуваються зміни у стінках судин, розвиваються варикоз і тромбоз.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1091 | Додав: adminA | Теги: симптоми, тренування судин | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]