phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:17
Цикорій: користь та шкода, кому можна пити цей напій
Цикорій – це широко поширена рослина, що має ніжно-сині (ближче до бузкового) квітки, розташовані на твердих стеблах. У її складі багато корисних елементів, що і пояснює стрімке зростання її популярності.

Багато хто знає цикорій як альтернативу каві, яку часто продають у вигляді порошку або пасти, проте його широко використовують у сучасній медицині і навіть у кулінарії.

Чим відомий цикорій – користь від вживання

Цикорій містить інулін, вітаміни групи В, каротин і органічні кислоти. Ця рослина має, серед іншого, протизапальну, протиракову, противірусну, антибактеріальну, антимутагенну, протигрибкову, протигельмінтну, імуностимулюючу, та антигепатотоксичну дію. Крім того, вчені виділяють антиоксидантні властивості цикорію.

Чи варто пити цикорій – користь і шкода

Чим корисний цикорій для організму, так це позитивним впливом відразу на кілька найважливіших систем:
  • травну – покращує травлення і мікрофлору кишечника, а також допомагає кращому засвоєнню кальцію;
  • серцево-судинну – оскільки цикорій не містить кофеїну, його можна пити людям, яким протипоказана кава. Зокрема, якщо пити цикорій, і тиск не буде “стрибати” як під час вживання кавових напоїв;
  • нервову – сам цикорій надає людині енергії, а вітаміни групи В у його складі сприяють більш якісному сну.
Однак на цьому його корисні властивості не закінчуються. Дослідники також зазначають, що цикорій має антимікробну дію. Крім того, було задокументовано випадки використання рослини як гепатопротектора. Відзначаються і його антидіабетичні властивості.

Але, як і у випадку з іншими рослинами, крім користі, цикорій може нести і шкоду. Про це поговоримо далі.

Кому не можна вживати цикорій – протипоказання

Люди часто використовують добавки інуліну або корінь цикорію, щоб внести більше клітковини у свій раціон. Але це може стати причиною підвищеного газоутворення та спричинити інші проблеми з травленням. Тому вам слід уникати переїдання кореня цикорію.

Також є деякі докази того, що цикорій може впливати на вироблення жовчі в організмі. Тому, якщо у вас є камені в жовчному міхурі, вам слід мати це на увазі, перш ніж вживати цикорій. Приймайте добавки з цикорієм тільки під наглядом лікаря.

Пити його заборонено також тим, у кого сечокам’яна хвороба, геморой або варикоз.

Кава з цикорію – користь і шкода

Як відомо, цикорій – напій, який часто пропонують як альтернативу каві. Вчені вже довели, що якщо пити цикорій, шкода від нього набагато нижча, ніж від напоїв, що містять кофеїн. До речі, виробники часто вдаються до маленької хитрості, додаючи цикорій у каву, щоб знизити частку кофеїну.

Тож відповідь на запитання, чи можна пити цикорій замість кави, – однозначно “так”. Варто зазначити, що кава з цикорію дещо відрізняється від звичного нам напою – її смак буде більш “підсмаженим”, ніж у звичайних кавових зерен у справжній каві.

Тепер, коли ми розібралися, чим корисна кава з цикорію, поговоримо про можливу шкоду. Цей інгредієнт є сильним алергеном, тому пити його варто з обережністю. Особливо це стосується людей з алергією на цитрусові.

Чи можна пити цикорій щодня – що кажуть лікарі

Оскільки здоровій людині цикорій шкоди не завдасть, медики не забороняють вживати його на щоденній основі. Це стосується як жінок, так і чоловіків. До речі, варто зазначити, що цикорій можна вживати і дітям. Пити його краще після обіду або перед сном.
Категорія: Народні поради | Переглядів: 929 | Додав: radymo | Теги: користь, Шкода, цикорій | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]