phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

09:16
Дефолту Кіпру не буде: острів врятований, але на дуже жорстких умовах
 
Кіпр прийняв пропозицію міжнародних кредиторів про реструктуризацію своєї фінансової системи в обмін на отримання стабілізаційного кредиту в 10 млрд євро. Фінансова допомога ззовні, як очікується, запобіжить дефолту цієї офшорної держави.
 
Угода між Кіпром та "трійкою" міжнародних кредиторів (Євросоюз, Міжнародний валютний фонд і Європейський Центробанк) досягнута під час нічних переговорів у Брюсселі та ратифікована Єврогрупою - міністрами фінансів єврозони. Кіпр, таким чином, залишиться в зоні єдиної європейської валюти.
 
Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс так прокоментував журналістам цю угоду з "трійкою": "Це в інтересах народу Кіпру і Європейського союзу". Анастасіадіс уклав угоду з чиновниками, в числі яких президент Європейського Союзу Герман Ван Ромпей, президент Європейського центрального банку Маріо Драгі та директор Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард.
 
Рада директорів МВФ у найближчі тижні розгляне питання про надання фінансової допомоги Кіпру за антикризовою програмою, погодженою кіпрською владою з Єврогрупи, повідомила Крістін Лагард, яка підкреслила, що на переговорах в Брюсселі вдалося розробити "всеосяжний і надійний план, який допоможе вирішити нинішні економічні проблеми в країні ".
 
Депозити понад 100 тисяч євро в обох провідних банках Кіпру - Cyprus Popular Bank і Bank of Cyprus - будуть заморожені і використані для виплати боргів Cyprus Popular Bank і рекапіталізації Bank of Cyprus. Ця операція з незастрахованими вкладами Cyprus Popular Bank принесе 4,2 млрд євро. Cyprus Popular Bank буде фактично закритий, і тисячі робочих місць - втрачені.
 
Політичні підсумки кіпрської кризи: Росії загрожує погіршення відносин з ЄС
 
Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле заявив, що парламенту Кіпру не потрібно затверджувати нову угоду, оскільки вони вже прийняли закон, що встановлює процедуру санації банків. "Це гірке рішення для Кіпру, але уряд ФРН завжди за нього виступало", - заявив Шойбле.
 
Міністр фінансів Франції П'єр Московічі відкинув звинувачення в тому, що ЄС поставив кіпріотів на коліна. Він вказав, що всьому виною офшорна природа економіки Кіпру. "Всім, хто говорить, що ми задушили цей народ, я хочу сказати, що у Кіпру - економіка за образом казино, яка опинилася на межі банкрутства", - заявив глава Мінфіна Франції.
 
Інші європейські країни, схоже, від проблеми самоусунулися. Навіть Великобританія, у якої теж гроші на Кіпрі, коментує ситуацію BFM.ru політолог Федір Лук'янов: "Наслідки для Великобританії, безумовно, будуть, якщо Кіпр або піде на радикальні заходи, або збанкрутує просто-напросто. Оскільки там чимало вкладів британських. Але Росія теж не допомагає. Зараз допомагати Кіпру - це кидати кошти в чорну діру ".
 
Росія з її валютними запасами могла врятувати Кіпр поодинці. Але економічно це було б невірно, вважає видання: разові вливання не допоможуть, кредити ніхто не поверне.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 1586 | Додав: admin | Теги: newsbanks.com.ua | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]