phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:39
Деякі люди прокидаються о 3 або 4 годині ночі, яка причина
Мало хто може заснути ввечері і прокинутися вранці, не пробуджуючись хоча б раз посеред ночі. Це знайоме майже кожному. Однак цікаво те, що багато людей прокидаються приблизно в один і той самий час і почуваються при цьому напрочуд бадьорими. Про це повідомляє IFLScience.

Грег Мюррей, директор Центру психічного здоров’я в Технологічному університеті Свінберна, Австралія, зазначає, що "пробудження о 3:00 ночі — це класичний приклад катастрофи. Прокидатися і хвилюватися о третій годині ранку — абсолютно нормальна людська реакція, але це не надто корисна звичка".

Що ж стоїть за цими ранніми пробудженнями? Якщо ви часто прокидаєтесь о 3-4 годині ранку, ви не самотні: це стосується приблизно третини людей. Фахівці зі сну вважають, що такі пробудження часто пов’язані зі стресом, хоч і не завжди безпосередньо. За словами Мюррея, стрес не збільшує кількість нічних пробуджень, але робить їх більш усвідомленими.

Окрім стресу, причиною можуть бути нерегулярні графіки, надмірне читання негативних новин перед сном (думскролінг), або брак свіжого повітря. Експерт зі сну Стефані Ромішевскі радить вставати в один і той самий час кожного ранку і лягати спати лише тоді, коли відчуваєте сонливість. Вона також рекомендує отримувати яскраве сонячне світло, займатися фізичними вправами і соціально взаємодіяти, щоб мозок звик, що сон — це нічна справа.

Чому ж прокидаємося саме о 3 або 4 годині? Більшість людей лягають спати між 23:00 і північчю та прокидаються близько 7-8 ранку. Анесса Дас, заступниця директора Програми медицини сну в Медичному центрі Векснера штату Огайо, пояснює, що протягом ночі ми чергуємо фази швидкого (REM) і не-REM сну, кожна з яких має різний поріг пробудження.

З наближенням ранку кількість часу, проведеного у фазі швидкого сну, зростає, роблячи сон легшим і сповненим сновидінь. Майкл Скаллін, доцент психології та неврології Університету Бейлора в Техасі, припускає, що такі пробудження можуть бути пов’язані з тривожними снами, хоча це не завжди кошмари. Він радить вести список справ перед сном, оскільки це допомагає “звільнити” мозок від незавершених думок.

Скаллін також був автором дослідження, яке показало, що люди засипають швидше, якщо перед сном витрачають п’ять хвилин на запис завдань на наступний день. Цей принцип також може допомогти при нічних пробудженнях.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 247 | Додав: radymo | Теги: підйом, людина, ніч | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]