phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:27
День медичного працівника в Україні відзначають 27 липня
Сьогодні, 27 липня, в Україні святкують День медичного працівника.

У 2023 році Міністерство охорони здоров’я України, враховуючи повномасштабне вторгнення росії на територію України, ініціювало онлайн-голосування для визначення нової дати відзначення Дня медиків.

Протягом багатьох років День медичного працівника святкували у третю неділю червня. Однак, відповідно до Указу Президента України “Про День медичних працівників” від 13 червня 2023 року № 327/2023, тепер це свято відзначається 27 липня.

Згідно з даними ВООЗ, станом на квітень 2024 року російська армія здійснила 1682 атаки на медичну систему України від початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року, що призвело до 128 смертей і 288 поранень медичного персоналу та пацієнтів.

Як зауважили в організації, з 68 атак, підтверджених ВООЗ протягом першого кварталу 2024 року, 12 (майже 20%) були спрямовані на служби екстреної медичної допомоги, включаючи девʼять атак на пункти екстреної медичної допомоги.

При цьому сім з цих атак призвели до пошкодження машин швидкої допомоги. У трьох із цих 12 нападів четверо медичних працівників зазнали поранень, ще двоє були вбиті, що свідчить про кількість жертв майже втричі більшу, ніж в інших службах охорони здоров’я за той самий період.

За інформацією МОЗ, станом на 22 липня 2024 року російські військові від початку повномасштабної війни пошкодили понад 1600 медичних об’єктів у різних областях України.

Так, внаслідок ворожих атак було пошкоджено 1642 медичні об’єкти 676 закладів охорони здоров’я, ще 214 об’єктів 99 медустанов було зруйновано повністю.

Найбільше постраждали медустанови у Харківській, Донецькій, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській, Київській, Дніпропетровській, Запорізькій та Сумській областях. При цьому точної інформації про кількість пошкоджених об’єктів на тимчасово окупованих територіях поки що немає.

У МОЗ також зазначили, що влада продовжує відновлювати медичну інфраструктуру, незважаючи на бойові дії та війну.

“За понад два роки у різних областях країни повністю або частково відновлені 885 об’єктів медзакладів. З них 523 медичні об’єкти відновлено повністю та ще 362 – частково. Найбільше відновлено у Миколаївській, Дніпропетровській, Київській, Харківській та Чернігівській областях”, – зазначено у повідомленні.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 567 | Додав: adminA | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]