phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

23:15
Дезодоранти і парфуми шкодять легеням не менше автомобільного диму - вчені з’ясували

 

Вчені з Адміністрації океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA) з’ясували, що дезодоранти, парфуми, шампуні та інші косметичні та гігієнічні продукти забруднюють повітря не менше, ніж вихлопи машин або дим від сигарет.

“Як правило, бензин зберігається у повністю герметичних контейнерах, і його летючі речовини зазвичай згоряють в двигунах машин. З іншого боку, ті ж речовини використовуються в розчинниках і продуктах особистої гігієни якраз з тієї причини, що вони добре випаровуються. Людям подобаються аромати подібних продуктів, однак чомусь ніхто не нюхає бензин”, – розповідає науковець Джесіка Гілмен.

Багато великих міст в розвинених і деяких країнах, що розвиваються (наприклад, в Китаї) постійно відчувають проблеми, пов’язані зі смогом і високим рівнем забруднення повітря. Головним джерелом цього забруднення вважаються машини і промислові підприємства, у викидах яких багато канцерогенів, токсичних аерозолів і інших небезпечних речовин, – зазначає РИА.

Гілмен і її колеги виявили, що вихлопи машин – не єдиний і навіть не головний забруднювач повітря. До такого висновку вони прийшли, вивчивши вміст канцерогенів і інших шкідливих молекул у повітрі квартир і на вулицях різних міст Америки.

Як відзначають вчені, їх цікавили не найпоширеніші неорганічні забруднювачі начебто сірчистого газу або парів азотної кислоти, а летючі органічні речовини, здатні викликати рак і серйозні гормональні порушення.

Таких речовин багато у нафті, бензині і продуктах їхнього горіння, а їхнім головним джерелом традиційно вважаються автомобілі, АЗС і заводи.

Проаналізувавши статистику, яку збирають американські екологічні відомства, і вимірявши рівень забруднення повітря в Лос-Анджелесі, екологи з подивом виявили, що основне джерело летючих сполук – не автомобілі або промислові підприємства (хоча рівень їх викидів залишається помітно вище норми), а косметичні та побутові товари.

“Як показали наші виміри, концентрація летючих речовин в будинках часто була в десятки разів вищою, ніж на вулиці. Це можна пояснити тільки тим, що їхнім джерелом була косметична продукція з вуглеводневої сировини”, – додає Аллен Голдштейн, еколог з університету Берклі.

Ці речовини, як відзначають дослідники, не тільки підвищують ймовірність розвитку раку та інших хвороб, а й негативно впливають на екологію в цілому, сприяючи формуванню озону в нижніх шарах атмосфери. Озон, в свою чергу, є головним компонентом смогу і сам по собі може викликати астму та проблеми з легенями.

Чому так вийшло? Як вважають вчені, це пов’язано з тим, що законодавство більшості країн не враховує зміст летючих вуглеводнів в косметичній продукції і ніяк не регулює їхній обіг і застосування.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1060 | Додав: adminA | Теги: вчені, дезодоранти і парфуми, легені, автомобільний дим | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]