phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:36
Для чого нам зуби мудрості та коли їх краще видаляти стоматолог розповів

Стоматолог розповів, для чого нам зуби мудрості та коли їх краще видаляти

Якщо зуб мудрості турбує, з ним краще відразу розлучитися

Крайні зуби, або “зуби мудрості”, “вісімки”) часто доставляють багато проблем і поводяться непередбачувано: прорізуються криво або горизонтально, травмують слизову щоки. У США і деяких європейських країнах ці зуби видаляють відразу ж, як тільки вони прорізалися.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА з посиланням на ФАКТИ, про те, як правильно вчинити і як доглядати за проблемними зубами, розповів щелепно-лицьовий хірург, директор Стоматологічного центру Національного медичного університету імені О. О. Богомольця доктор медичних наук, професор Андрій Копчак.

“У давнину люди вживали набагато більше сирої жорсткої їжі, ніж наші сучасники, і зуби отримували хороше жувальне навантаження. А чим ми сьогодні харчуємося? Продукти в основному рафіновані, м’які, технологічно оброблені. Мало вживаємо сирих і твердих овочів і фруктів, обираючи подрібнені або приготовані на плиті, в духовці, пароварці. Через це жувальне навантаження зменшилося і щелепи стали меншими, ніж у наших предків. Але кількість зубів (хоча вісімки прорізуються не у всіх), а також їх розміри не зменшились”, – розповів стоматолог.

За його словами, зуби мудрості практично не беруть участь в жуванні. Однак це не означає, що вони абсолютно не потрібні: треті моляри стримують розхитування зубів, що несуть основне жувальне навантаження, і можуть послужити опорою для установки мостовидного протеза.

Якби не одне «але»: самі вісімки нерідко є причиною всіляких проблем.

“Через те, що крайні зуби важко добре почистити, там може розвинутися карієс. Навіть якщо зуб не прорізався, а залишився в щелепі, він може пошкодити корінь «сусіда». Небезпечний і зуб мудрості, який почав прорізуватися, але «передумав» : між ним і яснами накопичується наліт, який може спровокувати перикороніт – запалення м’яких тканин, що оточують зуб. Людину турбують підвищена чутливість, набряклість ясен, біль, неприємний запах з рота. Тоді потрібне серйозне лікування антибіотиками, але в кінцевому підсумку все одно часто доводиться видаляти вісімку “, – пояснив лікар.

“Хірург докладно розпитає пацієнта про його хвороби, про те, які ліки він приймає, а також направить на рентген. Не варто боятися видалення зуба. Операція проводиться під якісним місцевим знеболенням, що виключає неприємні відчуття і зводить до мінімуму післяопераційний ризик”, – резюмував стоматолог.

Нагадаємо, медики знайшли спосіб лікувати зуби без болю. Група вчених з Вашингтонського університету створила спеціальну суміш на основі пептидів, яка здатна відновити втрачену емаль зуба.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 563 | Додав: adminA | Теги: коли їх краще видаляти, стоматолог, зуби мудрості | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]