phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

17:38
Для друку людської шкіри іспанські вчені створили 3D-біопринтер. ВІДЕО

 

Команда вчених Мадридського університету імені Карлоса III, Центру енергетичних, екологічних і технологічних досліджень (Center for Energy, Environmental Research and Technological, CIEMAT) та університетської клініки «Грегоріо Мараньйон» (General Hospital Universitario Gregorio Marañón) спільно з фірмою BioDan Group представили прототип 3D-біопринтера, за допомогою якого можна створити повністю функціональну людську шкіру. Ця шкіра цілком підходить для пересадки пацієнтам з опіками, а також для проведення досліджень і тестування хімічних речовин, косметичних засобів та фармацевтичних препаратів.

Штучна шкіра дуже точно відтворює реальну людську шкіру, включаючи зовнішній тонкий шар для захисту, подібний епідермісу, і більш товстий шар, який виступає в якості дерми, що включає фібробласти — клітини, які виробляють колаген (білок, що надає шкірі еластичність і механічну міцність).

Головним елементом в 3D-біодруку є біочорнила. При створенні шкіри, замість картриджів і кольорових чорнил використовуються інжектори з біологічними компонентами.

«Знання того, як змішувати біологічні компоненти, в яких умовах працювати з ними, щоб клітини не руйнувалися, а також як правильно зберігати продукт, має вирішальне значення для системи», — заявив дослідник Хуан Франсиско дель Каньїсо.

Отримана за допомогою 3D-біопринтера шкіра, призначена для трансплантації, має бути виготовлена з власних клітин пацієнта, щоб не було її відторгнення.

«Цей метод біодруку дозволяє генерувати шкіру стандартизованим, автоматизованим способом, і цей процес дешевший, ніж ручне виробництво», — говорить Альфредо Брисак, генеральний директор фірми BioDan Group, яка має намір надалі використовувати нову технологію в комерційних цілях.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1009 | Додав: adminA | Теги: 3D-біопринтер, друк, людська шкіра | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]