phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

17:18
Для тих, кого схопила судома - термінові поради

Судоми - це нападоподібне мимовільне скорочення м'язів, якщо відбулося їх перенапруження. Судоми виникають раптово і тривають недовго, проте через деякий час можуть повторюватися. Як правило, вони викликають сильний біль.

Термінові поради для тих, кого схопила судома

Судоми можуть виникати через неправильний вибір взуття

Найбільш схильні до судом литкові м'язи, менше - стегна, спина, шия і живіт. Судоми можуть бути як в одному м'язі, так і охопити групу м'язів.

Спазми можуть розрізнятися. Наприклад, бувають судоми, які виглядають як однакові швидкі рухи. Наприклад, нервовий тик повіки. Такий вид спазму, званий клонічним, є наслідком короткочасного скорочення і розслаблення окремих груп м'язів. Але є і тонічні судоми, які більш знайомі багатьом з нас. Це коли на кілька хвилин м'язи ніби тверднуть, супроводжується цей стан вираженим больовим синдромом. Як правило, такі мимовільні скорочення мають місцевий характер.

1. Деякі люди відчувають наступ судоми, тому якщо ви належите до таких, то заздалегідь розслабте ногу.

2. Якщо спазм все ж стався, потягніть носок ноги на себе, потім трохи ослабте тягу і потягніть ще раз. Якщо судома не пройшла, то встаньте, походіть трохи. Краще не по килиму, а по підлозі, причому бажано, щоб ноги були босими, а підлога прохолодною.

3. Зняти судому допоможе легкий масаж зсудомленого м'яза. Для посилення ефекту використовуйте розігріваючу мазь.

4. Якщо спазм не проходить, спробуйте пощипати спазмований м'яз або вколоти його голкою.

5. Після того, як судома пройшла, рекомендується трохи полежати з піднятими ногами (якщо це можливо), щоб забезпечити відтік крові і знизити ризик повторення спазму.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1190 | Додав: adminA | Теги: кого схопила судома - термінові пор, для тих | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]