phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:00
Для здоров’я очей для тих, хто весь день сидить за комп’ютером - сім ефективних вправ

Сім ефективних вправ для здоров’я очей для тих, хто весь день сидить за комп’ютером

Багато людей під час карантину почали скаржитися на те, що постійно втомлюються і навіть болять очі. Лікарі дали прості поради, які допоможуть впоратися з перенапруженням в домашніх умовах.

Майже два місяці ми живемо в новій реальності – робота за комп’ютером цілий день, спілкування з друзями і рідними виключно по телефону або в тому ж комп’ютері, неможливість вийти на вулицю і подивитися вдалину. Все це впливає не тільки на психічний стан, а й на здоров’я очей. Недарма багато людей почали скаржитися на відчуття постійної втоми, «піску» в очах. Так себе проявляє синдром сухого ока, коли порушується вироблення слізної плівки, судини знаходяться в постійній напрузі.

– Людське око створене природою для того, щоб дивитися вдалину, – каже Ольга Захарова, офтальмолог, член Міжнародної Асоціації викладачів контактної корекції зору . – Якщо дивитися постійно тільки на предмети, які знаходяться поруч, наше око перенапружується, оскільки виконує не зовсім властиву йому роботу. Тому тривала робота за комп’ютером і «відпочинок» в соцмережах і месенджерах можуть привести до перенапруження і втоми очей. Давайте очам відпочити, робіть зарядку для очей, захищайте їх від сухості за допомогою зволожуючих крапель.

7 корисних порад щодо захисту здоров’я очей в домашніх умовах

1. Стежте за рівнем освітлення і яскравістю монітора. Намагайтеся налаштувати екрани мобільника і комп’ютера на правильну яскравість і збільшити шрифти.

2. Намагайтеся, щоб відстань між монітором і екраном телефону була не менше 25-30 см.

3. Дотримуйтесь правила 20: кожні 20 хвилин відводьте погляд від екрану і фокусуйте на віддаленому об’єкті приблизно в 6 метрах (наприклад, дереві або будинку за вікном). Порахуйте до 20, потім переведіть погляд на щось близьке, наприклад, горщик з квіткою на підвіконні. Порахуйте до 20. І можна працювати далі.

4. Використовуйте зволожувачі повітря – це допоможе запобігти сухості в приміщенні і відчуттю «піску» в очах, викликаних недостатньою вологістю.

5. Використовуйте зволожуючі краплі від сухості очей.

6. Намагайтеся не курити в приміщенні і уникати тютюнового диму – це може викликати роздратування і сухість очей.

7. Дотримуйтеся збалансованого харчування: для очей дуже важливі такі елементи, як Омега-3 і вітаміни А, С і Е, корисні для здоров’я очей. Їжте не менш ніж два рази на тиждень морську рибу, кожен день фрукти і овочі, особливо помаранчевого кольору. У них крім вітамінів, багато каротиноїдів – речовин, необхідних для очей. Також важливі антиоксиданти, особливо лютеїн (міститься, наприклад, в петрушці, шпинаті, яйцях).

Оптимальний варіант для відпочинку очей – темрява. Якщо є можливість, намагайтеся кожні три-чотири години закрити очі долонями на п’ять хвилин. А найкраще – полежати з маскою для сну на дивані. Якщо очі дуже втомилися, то можна зробити прохолодний компрес. Темрява дає очам необхідний відпочинок. А в цей час можна зробити просту зарядку, яка зміцнить м’язи і судини очей. Добре робити таку зарядку саме в темряві, тому що нічого не відволікає. Якщо очі відкриті, постійно хочеться допомогти шиєю або лицьовими м’язами. Але рухатися повинні тільки очні яблука. Як тільки ви звикнете робити ці вправи в темряві, можна почати і з відкритими очима.

* Вгору вниз. Піднімайте і опускайте очі під закритими повіками. Повторіть 10 разів.

* Ліворуч-вправо. Дивимося спочатку вліво, потім вправо 10 разів.

* По діагоналі. «Дивимося» вправо вгору, потім вліво вниз 10 разів. Тепер 10 разів вліво вгору і вправо вниз.

* Циферблат. Робимо кругові рухи очима вліво, потім вправо по 10 разів.

* Прямокутник. Малюйте очима прямокутник, злегка затримуючись в кожному кутку. Повторіть п’ять разів.

* «Пальмінг». Від англійського palm (долоня). Якщо на очах маска, то зніміть її і прикрийте очі долонями. Легко, майже непомітно натискайте на очні яблука, ніби злегка масажуючи. Розслабтеся. Спокійно поморгайте в темряві під долонями 10 разів. Від долонь йде тепло, яке фізіологічно заспокоює очі.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 373 | Додав: adminA | Теги: здоров’я очей, сім ефективних вправ, комп’ютер | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]