phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

21:45
До складу зубних паст входять небезпечні речовини

 

Більшість зубних паст можуть спричинити захворювання ротової порожнини чи органів травлення.

Гастроентерологи з Франції і Люксембургу у більшості зубних паст виявили небезпечний компонент -- барвник E171 (діоксид титану).

Вони заявили, що E171 може спровокувати розвиток раку. Які ще небезпечні речовини входять до складу зубних паст?

Про це газеті Експрес розповідають Анатолій Левицький, професор Інституту стоматології та щелепно-лицевої хірургії Національної академії медичних наук України, доктор біологічних наук, та Вікторія Меженська, провізор-фармацевт.

-- З чого складається зубна паста?

В. Меженська: -- Найпопулярнішими шкідливими складниками зубних паст є триклозан, фтор та лаурилсульфат натрію. Перший -- це антибіотик, що вбиває природну мікрофлору ротової порожнини. Фтор у великих дозах може бути токсичним для нервової системи. Лаурилсульфат натрію є частою причиною виразкових уражень ротової порожнини. Також у складі паст є поверхнево активні речовини, які у великій кількості викликають нудоту та діарею. А як відбілюючий компонент використовують перекис водню, що при частому застосуванні стирає зубну емаль.

А. Левицький: -- Лаурилсульфат -- це детергент, який додають до складу мила, гелів для душу, шампунів та навіть до засобів для миття машин. Це саме той компонет, що піниться. Тож він, звісно, очищає зуби від нальоту, але при потраплянні у шлунок пригнічує травні ферменти.

Фтор має карієсно-профілактичні властивості, стимулює утворення поверхневого шару емалі, бо теж входить до її складу. Але його надлишок шкідливий для організму, зокрема для печінки, бо це токсична речовина. Кристали крейди чи мінералів, які додають для надання відбілювального ефекту, пошкоджують зубну емаль. А саме вона робить зуби такими міцними! Коли емаль руйнується, то залишається лише м'яка кісткова частина зуба -- дентин, що чутлива до подразнень. Тоді частіше виникають різні запалення.

Барвники чи підсолоджувачі у зубних пастах можуть негативно впливати на весь травний тракт. А кислотні чи токсичні речовини викликають подразнення слизової оболонки рота. Також до складу майже усіх паст входять антисептики, які порушують біоценоз у ротовій порожнині. Тобто корисні мікроби зникають, а на їх місці з'являються патогенні.

-- І до чого це може призвести?

А. Левицький: -- Ці бактерії спричиняють розвиток захворювань ротової порожнини, наприклад, стоматиту, пародонтиту чи карієсу. А пародонтит може призвести навіть до втрати зубів. Взагалі, усі зубні пасти лише механічно знімають наліт, але негативно впливають на природну функцію самоочищення. Цікаво, що коли людина вже почала чистити зуби, то буде змушена це робити до самої старості. Інакше мікрофлора рота не буде такою стерильною, як завжди, і патогенні мікроорганізми можуть спричинити гінгівіт -- запальне захворювання тканини ясен.

Цікаво, що в тих країнах, де зуби чистять двічі на день, наприклад, у Фінляндії чи Швейцарії, відсоток ураження зубів у населення набагато більший ніж у, наприклад, Молдові чи Албанії. А все тому, що там люди більше вживають тверду їжу в сирому вигляді, а не як пюре чи сік. Бо, до прикладу, яблуко знімає наліт так само, як і зубна щітка.

-- Часто люди використовують замість паст зубні порошки, бо кажуть, що в них менше хімії. Мають рацію?

А. Левицький: -- Ні. Консистенція зубних порошків ще більше стирає поверхневий шар емалі при чищенні зубів.

-- Як тоді обрати безпечну зубну пасту?

В. Меженська: -- Не слід експериментувати -- замовляти несертифіковані пасти через інтернет. Також існує думка, що зелена смужка на пасті означає натуральний склад, а чорна -- навпаки. Але це не так.

Насправді ці смужки використовують лише у виробництві -- ними позначають місце розрізу тюбика для конвеєра. Слід зазначити, що випадкове проковтування пасти не завдає серйозної шкоди. Та при цьому можлива нудота, запаморочення, біль у животі -- типові симптоми отруєння.

І якщо таке трапляється регулярно, то є ризик отримати флюороз. Ця хвороба виникає через надмірну кількість фтору і спричиняє порушення формування кісткової тканини зубів. Тому для дітей випускають спеціальні, безпечні, так звані їстівні зубні пасти. Вони містять у собі кальцій, а сполуки фтору -- лише у мінімальних дозах.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1011 | Додав: adminA | Теги: небезпечні речовини, зубні пасти | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]