phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

15:55
Доопрацьований законопроект про трансплантацію Верховна Рада ухвалила

Верховна Рада ухвалила доопрацьований законопроект про трансплантацію

Нині в Україні кожен повнолітній громадянин може письмово затвердити своє бажання чи небажання стати донором

Верховна Рада ухвалила закон 9461-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Відповідне рішення підтримав 231 депутат.

Законопроектом передбачається відтермінування введення в дію нового закону про трансплантацію до 1 січня 2020 року, що надасть можливість пролонгувати до 31 грудня 2019 року «Закон про трансплантацію», що діяв раніше. Таким чином, парламент зможе розблокувати припинену наразі трансплантацію органів через неготовність державних реєстрів.

Одне з нагальних завдань, повідомляють у МОЗ – отримати доступ до міжнародної бази живих донорів кісткового мозку

МОЗ витратить понад 26 мільйонів гривень на створення реєстрів для трансплантації

Верховна Рада ухвалила закон про посмертне донорство в травні 2018 року. Документ набрав чинності 1 січня цього року. Але частину норм нового закону, як виявилося, неможливо реалізувати через відсутність належної інформаційної системи трансплантації (реєстру донорів і реципієнтів) та неготовність трансплант-координаторів.

За даними МОЗ, щороку українські лікарі виконують близько 200 операцій з трансплантації, втім цей показник вважають надто малим у межах всієї країни.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 535 | Додав: adminA | Теги: законопроект про трансплантацію, верховна рада | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]