phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

13:03
Допоможуть запобігти розвитку хвороби Альцгеймера шість хвилин фізичної активності на день: дослідження
Вчені з Університету Отаго (Нової Зеландії) вважають, що короткі періоди виконання інтенсивних вправ збільшують вироблення нейротрофічного фактора мозку, білка BDNF, і затримують зниження когнітивних функцій

Високоінтенсивні інтервальні тренування (ВІІТ) включають чергування коротких високоінтенсивних і низькоінтенсивних вправ. У середньому їх виконання має становити близько 50% інтенсивності. Кількість підходів залежить від вправи. За 20 сек може бути виконано всього три повтори інтенсивних вправ.

Конкретної формули для ВІІТ немає. Ідеальним є співвідношення між активністю та відновними періодами 2:1. Наприклад, 30–40 сек важкого спринту чергуються з 15–20 сек бігу підтюпцем або ходьби. А все високоінтенсивне інтервальне тренування триває від шести до 30 хвилин.

Експерти обстежили 12 пацієнтів. Усім їм було запропоновано чотири різні способи підвищення в організмі нейротрофічного фактора мозку, білка BDNF. Перший включав голодування протягом 20 годин; другий — 90 хвилин їзди низької інтенсивності на велосипеді; третій — шестихвилинне виконання енергійних вправ, що складаються з 40 сек їзди на велосипеді та 20 сек відпочинку; четвертий — комбіноване голодування та фізичні вправи.

Виявилося, що найбільш ефективним способом збільшення BDNF стало виконання коротких, але енергійних вправ. В учасників, які робили їх, рівень BDNF підвищився у п'ять разів у порівнянні з тими, хто голодував чи виконував легкі вправи.

Експерти вважають, що ВІІТ збільшують кількість тромбоцитів, які зберігають велику кількість білка, що вивільняються організмом.

— Природне збільшення BDNF допоможе зберегти здоров'я мозку до глибокої старості та запобігти розвитку хвороби Альцгеймера, — зазначив провідний автор дослідження Тревіс Гіббонс, цитує Mail Online.

Такого ж висновку дійшли й фахівці Сіднейського університету (Австралія). Вони виявили, що всього три-чотири підходи ВІІТ на день зменшують ризик смертності, спричиненої серцево-судинними захворюваннями, такими як серцевий напад або інсульт, на 49%.

Результати дослідження опубліковані в The Journal of Physiology («Журнал фізіології»).
Категорія: Спортивні поради | Переглядів: 154 | Додав: adminA | Теги: день, дослідження, хвороба альцгеймера, шість хвилин фізичної активності | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]