phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:19
Дослідження: сон навіщо він нам потрібен
Впродовж довгого часу вважалося, що мозок використовує сон, аби позбутися шкідливих молекул, проте попередні дослідження, які проводилися на мишах, свідчать протилежне. Про це заявили вчені з Британського науково-дослідного інституту деменції при Імперському коледжі Лондона (UKDRI), пише The Independent.

За словами вчених, активність може бути кращою за сон, коли йдеться про допомогу мозку під час виведення токсинів. Дослідники заявили, що їхні висновки, які оприлюднені в журналі Nature Neuroscience, мають бути доведені на людях.

До цього вважалося, що мозок використовує сон для того, аби позбутися шкідливих речовин, проте вчені з’ясували, що здатність мозку позбавлятися від токсинів знижувалася як під час сну, так і під наркозом. Тож сплячі миші на 30% менш ефективно виводили барвник зі свого мозку порівняно з гризунами, які не спали. Своєю чергою у мишей, які були під наркозом, швидкість очищення була знижена на 50%.

На думку дослідників, розмір молекул може впливати на те, як швидко ті чи інші токсини рухаються через мозок, а деякі сполуки очищаються через різні системи.

Тепер науковці хочуть визначити, чи можна підтвердити отримані результати на людях.

"Існує багато теорій щодо того, чому ми спимо, і хоча ми показали, що виведення токсинів може не бути ключовою причиною, не можна заперечувати, що сон є важливим. Порушення сну є поширеним симптомом серед людей, які живуть з деменцією, проте ми досі не знаємо, чи є це наслідком, чи рушійним фактором прогресування хвороби", – підкреслив співкерівник дослідження, професор Білл Вісден, тимчасовий директор центру UKDRI.

За його словами, цілком можливим є те, що повноцінний сон допомагає знизити ризик розвитку деменції з інших причин, ніж виведення токсинів.
Категорія: Гороскопи і поради астрологів | Переглядів: 418 | Додав: radymo | Теги: сон, користь | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]