phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

10:53
Думка дієтологів - що буде, якщо їсти сало щодня
Дуже довгий час дієтологи таврували сало як абсолютне зло для постаті та здоров’я. Ні тобі картоплі з салом, ні запашного бутерброду на чорному хлібі — все під забороною. Але останні дослідження вчених повністю реабілітували цей продукт і повернули його до нашого повсякденного раціону.

Салу — так, булочкам — ні

Вживаючи сало щодня, ви зменшите рівень шкідливого холестерину. Так, експеримент, який проходив у 18 країнах світу за участю 135 тис. осіб, показав, що цей продукт у раціоні людини знижує ризик інсульту. Невеликий шматочок сала, з’їденого вранці, чудово почистить ваші судини від атеросклеротичних бляшок завдяки вмісту в ньому арахідонової та лінолевої жирних кислот.

А ось від булочок та всіляких солодощів, справжніх постачальників поганого холестерину, краще відмовитись. Тоді організм обов’язково скаже вам спасибі, а ви атеросклерозу прощай.

На допомогу тим, хто худне

Британські вчені явили світові новий секретний засіб для схуднення. І цим продуктом вони назвали сало, хоч як це парадоксально звучить. Так, сало – жирний і висококалорійний продукт, у 100 г якого міститься 90 г чистого жиру, або 770 ккал. Але, включаючи сало щодня у свій раціон, ви можете не боятися за фігуру. Адже не сало псує постать, а її кількість. Тому, якщо не перевищувати денну дозу в 10—30 грамів, зайву вагу ви не наберете ніколи.

Ще один лайфхак: сало потрібно їсти у першій половині дня за півгодини до трапези. Це гарантує, що за обідом ви зможете не переїсти: сало дуже добре і швидко насичує, а також зменшує почуття голоду, притуплює апетит.

Найкращий допінг

Ваші щоденні супутники — фізичні навантаження на роботі, спортзалі, природі, поході чи дачі? Тоді сало — просто паличка-виручалочка, адже це чудовий енергетичний продукт, що дарує витривалість і відновлює сили. Згадайте наших предків, які багато працювали в полі від зорі до зорі, а задовольнялися завжди мізерним обідом, до якого обов’язково включали сало. Тому з’їдайте невеликий шматочок цього продукту вранці, це забезпечить енергією на цілий день.

В ім’я тепла

Якщо замерзли, з’їжте невеликий шматочок сала, і вже за кілька хвилин ви зігрієтесь. Чому нам тепліше не від цукру, а від сала? Справа в тому, що для перетравлення цього жирного продукту організм витратить дуже багато енергії. А під час роботи шлунково-кишкового тракту виділяється тепло.

Крім того, ще через присутність у салі селену у вас обов’язково покращиться імунітет. Адже саме селен підтримує захисні сили організму та підвищує опірність його багатьом захворюванням. Звичайно цей продукт повинен прописатися у вашому холодильнику, а з настанням холодів — тим більше.

Те, що лікар прописав

Свиняче сало – це джерело вітамінів А, Е, D і антиоксидантів. А за кількістю ненасичених жирних кислот сало наблизилося до червоної ікри та печінки морської риби. Відомо, що у людей, які регулярно вживають подібні продукти, кровоносні судини відрізняються високою еластичністю, покращується робота головного мозку, а головне — присутність сала в раціоні є профілактикою хвороби Альцгеймера.

До речі, салу приписують також властивості, що очищають: воно здатне виводити токсини з організму. А ще розчиняє канцерогени, тому його рекомендують як профілактичний засіб від раку. І так, згадайте старовинний народний спосіб лікувати зубний біль: шматочок сала прив’язують до зап’ястя. Як це може допомогти, незрозуміло, але, мабуть, допомагало.

Сало шкідливе?

Обережність слід дотримуватись тим, у кого є проблеми з жовчним міхуром, оскільки сало є жовчогінним засобом. Тому консультація гастроентеролога є обов’язковою.
    
Лікарі закликають віддавати перевагу солоному салу, а от смажене або копчене краще виключити з раціону, оскільки такий продукт негативно позначається на роботі печінки, нирок та серця через шкідливі канцерогени. Також при виборі сала пам’ятайте, що паразити живуть не в салі, а в м’ясі. Тому якщо ви любителі сала з прошарками м’яса, то у вас є лише один вихід: купувати продукт, який обов’язково пройшов ветеринарний контроль, тільки у перевірених постачальників.
    
У жодному разі не їжте сало на ніч, тому що ввечері активність підшлункової залози знижується, і неперероблене сало залишиться лежати у вашому шлунку до ранку. А це процес не з приємних — лягати спати з важким шлунком.

Як засолити сало самому

Найкорисніше і найсмачніше — те, що приготоване своїми руками. Тим більше, це нескладно.

Складові
  •     Сало (свиняче) – 1 кг
  •     Часник – 1 головка
  •     Лавровий лист – 1 шт.
  •     Сіль (велика) – 0,5 ст.
  •     Перець (чорний горошком) – 10 горошин

Як готувати

Сало з усіх боків скоблимо ножем, потім промиваємо холодною водою і ріжемо на 4-5 приблизно рівних шматків. 

Укладаємо їх у скляний або емальований посуд, додаємо очищений від лушпиння часник, розім’ятий лавровий лист і злегка розчавлені горошини перцю. Посипаємо сіллю та заливаємо окропом. 

Ставимо сало у прохолодне місце, щоб швидше охололо. Якщо підготувати сало ввечері, то вранці його можна буде пробувати.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 149 | Додав: admin | Теги: якщо їсти сало щодня, дієтолог | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]