phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

16:10
Ендопротезування колінного суглоба

Навіщо робити ендопротезування колінного суглоба?

Коліно як шарнір між двох кісток - стегнової кістки верхньої частини ноги (стегно), і великогомілкової кістки в нижній частині ноги (гомілка). Зазвичай головки цих двох кісток м'яко ковзають одна над одною всередині колінного суглоба. Це можливо, тому що вони вкриті суглобовим хрящем, гладкою і пружною тканиною, яка покриває і захищає голівки кісток, дозволяючи їм рухатися одна над одною легко і безболісно.

Решта поверхонь усередині колінного суглоба вкрита тонкою, гладенькою тканиною, яка називається синовіальною оболонкою. Оболонка виробляє спеціальну рідину - синовіальну рідину, яка змащує суглоб.

Якщо захворювання або травма порушують нормальну роботу колінного суглоба, це може спричиняти біль під час ходьби, у вертикальному положенні, а також труднощі під час руху в колінному суглобі. Найчастіше суглобовий хрящ зношується або руйнується, тазостегнова кістка та велика гомілкова починають тертися одна об одну, що спричиняє болі та порушення рухливості.

Артроз колінного суглоба - це стан, за якого гладкі ковзаючі поверхні суглоба (суглобовий хрящ) пошкоджуються. Іноді артроз колінного суглоба ще називають гонартрозом. Зазвичай це призводить до болю, тугорухливості та зниження амплітуди рухів у суглобі. Найпоширеніший вид артрозу - це деформувальний остеоартроз, який, як правило, розвивається у літніх пацієнтів внаслідок зношування суглобових поверхонь.

Суглоб може вражатися і внаслідок запальних захворювань (артритів), таких як ревматоїдний артрит та інших, зокрема й аутоімунної природи.

Також артроз може з'явитися, якщо колінний суглоб не розвинувся, як належить, і має неправильну будову (диспластичний артроз).

Також існує і посттравматичний артроз, який розвивається внаслідок травми (незрощений належним чином перелом у ділянці колінного суглоба).

Артроз може виникнути внаслідок остеонекрозу (асептичного або аваскулярного некрозу), який характеризується омертвінням частини кісткової тканини.

Тотальне, тобто заміна всіх компонентів суглоба, ендопротезування є методом вибору при лікуванні.

Яка вартість заміни колінного суглоба? У медичному центрі "Medical Plaza" ціна операції ендопротезування колінного суглоба складає близько 3000$ (це вартість разом з ендопротезом високої якості від європейського виробника).

Показання:

  • * дегенеративно-дистрофічні захворювання (артрози-артрити);
  • * ревматоїдний поліартрит;
  • * посттравматичні артрози;
  • * неправильно зрощені внутрішньосуглобові переломи однієї або обох суглобових поверхонь кісток, що складають колінний суглоб;
  • * пошкоджений зв'язковий апарат колінного суглоба з вираженими змінами суглобових кінців кісток.

Метою ендопротезування колінного суглоба є зменшення больового синдрому та відновлення функції суглоба. Заміна суглоба - ефективний, а часом і єдиний спосіб відновлення функції суглоба, що дає змогу значно поліпшити якість життя людини.

Під час операції уражені компоненти суглоба замінюються на ендопротез (штучний суглоб), що повторює форму здорових, виготовлений із матеріалів, максимально схожих із натуральними тканинами людини. Компоненти ендопротеза фіксуються за допомогою кісткового цементу.

Сучасна конструкція ендопротеза колінного суглоба складається зі стегнового і великогомілкового компонентів. Технологія його застосування передбачає використання в якості стабілізаторів природні непошкоджені зв'язки цього суглоба. Таким чином, зберігаються природні рухи в суглобі, і знижується ризик руйнування ендопротеза. Хірург також вставляє пластикові вкладиші, які виконують функцію хряща і знижують тертя.

З урахуванням стану кісткової тканини й анатомічних особливостей коліна ендопротез підбирають в індивідуальному порядку. Якщо уражена лише одна ділянка колінного суглоба, то можливе проведення однополюсного, або часткового, ендопротезування. Під час часткового ендопротезування штучний суглоб заміщає лише пошкоджений відділ колінного суглоба.

Штучний суглоб практично повністю моделює власний. Сучасні протези практично вічні. Встановлені всередині тіла людини, вони здатні служити 15-20 років, а в разі зносу суглоба, його можна знову замінити.

Підготовка

Перед операцією проводять амбулаторний огляд пацієнта, на якому вивчають рентгенівські знімки, знімки МРТ, аналізи та медичні документи пацієнта. У разі ухвалення рішення провести протезування колінного суглоба, лікар повідомляє всю додаткову інформацію про майбутню хірургічну процедуру. Як правило, всі пацієнти привозять із собою в клініку попередні дослідження і результати проведених раніше аналізів. У більшості випадків пацієнт прибуває в лікарню за день до проведення операції.

Операцію зазвичай проводять під загальним наркозом, і вона займає приблизно 1-2 години. Для запобігання розвитку інфекції, перед операцією вводяться антибіотики. Пацієнту слід ще під час першого амбулаторного огляду повідомити всю інформацію про алергічні реакції та захворювання, що сприяють можливим ускладненням. Операція проводиться відкритим методом. Одразу після того, як будуть видалені пошкоджені частини суглоба, їх замінюють штучними протезами.

Після операції пацієнт спочатку буде переведений у післяопераційну палату інтенсивної терапії, а потім, щойно кров'яний тиск, пульс і дихання стабілізувалися, переведений у свою кімнату. У деяких випадках після ендопротезування колінного суглоба перебування в палаті інтенсивної терапії не потрібне. Післяопераційний дренаж видаляють зазвичай через 24-48 годин, коли рановий секрет перестає виділятися.

Певна кількість болю і дискомфорту після операції неминуча, для полегшення болю і зняття набряків пацієнту дають знеболювальні та застосовують охолодження. Уже на другу добу після ендопротезування колінного суглоба з пацієнтом починають займатися фізіотерапевти, які індивідуально розробляють для пацієнта лікувальну гімнастику.

Реабілітація

Після операції йде реабілітація. Після операції пацієнт пересувається разом із лікарем для відновлення сил і здатності ходити та жити звичним життям. Більшість людей можуть ходити за допомогою тростини після 2-4 тижнів після операції, а після 4-6 тижнів після операції необхідність у тростині відпадає. Зазвичай пацієнт відновлюється протягом 2-3 місяців після операції з протезування колінного суглоба. Однак для повного відновлення потрібно близько 6 місяців.

Після відновлення пацієнт зможе піддавати коліно низьким фізичним навантаженням, таким як -ходіння, плавання або катання на велосипеді, однак слід виключати такі навантаження, що включають стрибання або високе напруження на суглоби, таким як - біг підтюпцем або катання на лижах.

Головні завдання лікаря і пацієнта під час реабілітації суглоба полягають у наступному:

  • * поступово наростити його об’єм рухів;
  • * підвищити силу м'язів ноги;
  • * захистити встановлений протез;
  • * плавно повернутися до колишнього рівня активності.

Ваше здоров'я - найдорожче, що у Вас є, і його можна довіряти лише найкращим фахівцям.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 183 | Додав: radymo | Теги: ендопротезування, суглоб, коліно | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]