phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

10:27
"Гіпертонія" - при якому тиску вам поставлять цей діагноз

При якому тиску вам поставлять діагноз "гіпертонія"

Поставити діагноз "гіпертонія" може тільки лікар, і про наявність хвороби говорять зазвичай тільки в тому випадку, якщо підвищений тиск був зафіксований як мінімум при трьох контрольних вимірах.

Високий тиск

У нормі тиск може підвищуватися або знижуватися протягом дня і в різних ситуаціях, але він повинен повертатися до нормальних показників — від 100 на 60 до 140 на 90. Якщо ж тиск постійно 140 на 90 або стабільно вищий, то говорять про наявність гіпертонії.

Гіпертонія – це стан, при якому судини постійно відчувають підвищений тиск. Підступність хвороби полягає в тому, що у більшості людей не проявляється ніяких симптомів, тому її називають «мовчазним вбивцею».

Неконтрольована гіпертонія (тобто ви не вживаєте жодних заходів для стабілізації тиску) може призвести до інфаркту, збільшення серця і, в кінцевому підсумку, до серцевої недостатності. У кровоносних судинах можуть розвиватися аневризми і з’являтися вразливі місця, в яких судини з більшою ймовірністю можуть закупорюватися і розриватися. Гіпертонія може призводити до ниркової недостатності, сліпоти і когнітивних порушень.

Для мінімізації ризику розвитку високого тиску потрібно зробити п’ять конкретних кроків. По-перше, це здорове харчування, в тому числі, слід зменшити споживання солі до менше 5 г в день (трохи менше однієї чайної ложки).

По-друге, слід відмовитися від алкоголю або, принаймні, вживати не більше однієї стандартної дози в день (наприклад, келих вина).

По-третє, необхідно займатися фізичною активністю і, що особливо важливо, підтримувати нормальну вагу. Потрібно пам’ятати, що втрата кожних 5 кг зайвої ваги може сприяти зниженню систолічного тиску на 2-10 пунктів.

Четвертий крок – кинути палити. П’ятий – навчитися керувати стресом.

За статистикою, у кожної п’ятої дорослої людини в світі тиск підвищений – цей стан призводить майже до половини випадків смерті від інсульту і хвороб серця.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 352 | Додав: adminA | Теги: гіпертонія», при якому тиску | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]