phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

09:40
Гвоздика: у чому її користь для здоров'я
Syzygium aromaticum Гвоздика – це одна з найпопулярніших прянощів у світі, по суті – це висушені квіткові бруньки тропічного вічнозеленого дерева, яке називається Syzygium aromaticum.

У чому ж шкода і користь гвоздики та які переваги для здоров’я дає вживання цієї спеції.

Важливі поживні речовини

Гвоздика містить клітковину, вітаміни та мінерали, тому використання її як у цільному, так і подрібненому вигляді додає смак та аромат стравам та напоям та сприяє надходженню в організм корисних поживних речовин.

В одній чайній ложці гвоздики міститься 30% марганцю, 4% вітаміну К, 3% вітаміну С, 1 грам клітковини. Рекомендується щодня вживати не більше 2 г гвоздики на день.

У гвоздиці є корисні антиоксиданти

Антиоксиданти – це сполуки, що знижують окислювальний стрес, що може сприяти розвитку хронічних захворювань.

У гвоздиці міститься евгенол — сполука, яка має протизапальні та антимікробні властивості, і може допомогти організму впоратися з інфекціями та запаленнями. Схожі властивості мають інші корисні речовини, що містяться в гвоздиці – кемпферол і рамнетин.

Може захистити від раку

Деякі дослідження показують, що органічні сполуки, виявлені в гвоздиці, можуть захистити від раку. Так, екстракт гвоздики допомагає зупинити ріст пухлини та сприяє загибелі ракових клітин.

Інше дослідження дало аналогічні результати, показавши, що концентрована гвоздична олія спричиняє загибель 80% ракових клітин стравоходу, пише видання ProNews.

Той самий евгенол, який є в гвоздиці, також має протиракові властивості. Лабораторне дослідження показало, що евгенол ефективно сприяє загибелі клітин пухлини шийки матки.

Вбиває бактерії

Гвоздика має антимікробні властивості, тобто може допомогти зупинити зростання мікроорганізмів — різних бактерій. Дослідження показало, що гвоздика ефективна проти кишкової палички.

Також гвоздика може допомогти в лікуванні захворювань ротової порожнини, таких як гінгівіт і пародонтит. Антибактеріальні властивості гвоздики допомагають мінімізувати поширення бактерій у ротовій порожнині.

Може покращити здоров’я печінки

Дослідження показують, що корисні сполуки, що містяться в гвоздиці, можуть сприяти зміцненню здоров’я печінки. Особливо корисний евгенол, який активно бореться із запаленням. У деяких випадках він навіть може звернути назад хронічні захворювання печінки, що починаються.

Гвоздика також багата на антиоксиданти, які можуть допомогти запобігти захворюванням печінки завдяки їх здатності зменшувати окисний стрес.

Може допомогти регулювати рівень цукру в крові

Дослідження показало, що екстракт гвоздики допоміг нормалізувати рівень цукру в крові у мишей із діабетом. Корисні речовини в гвоздиці збільшують секрецію інсуліну та покращують функцію клітин, що виробляють інсулін.

Може сприяти здоров’ю кісток

Остеопороз — атрофія кісток, що збільшує ризик переломів, буквально епідемія 21 століття. Виявляється, низка органічних сполук у гвоздиці допомагає підтримувати нормальний рівень кісткової маси – покращує кілька маркерів остеопорозу та збільшує щільність та міцність кісток.

Гвоздика багата на марганець, в 1 чайній ложці (2 грами) — вражаючі 30% від добової норми, що рекомендується. А саме марганець – мінерал, який дуже потрібний для здоров’я кісток.

Допомагає впоратися з виразкою шлунка

Деякі дослідження показують, що гвоздика може допомогти в лікуванні виразки шлунка, дванадцятипалої кишки або стравоходу. Ці захворювання часто можуть бути спричинені зниженням функції захисної оболонки шлунка через такі фактори, як стрес, інфекція та спадковість.

Одне з недавніх досліджень показало, що ефірна олія гвоздики здатна збільшити вироблення шлункового слизу, який діє як захисний бар’єр і допомагає запобігти ерозії слизової оболонки.

Також гвоздика сприяє виробленню шлункового соку, покращуючи засвоєння їжі, зменшуючи прояви диспепсичних розладів, знижуючи тиск газу у шлунку та зменшуючи дискомфорт.

Корисні властивості гвоздики

  • * Гвоздичну олію можна використовувати як натуральний болезаспокійливий засіб при зубному болю, оскільки вона має анестезуючі властивості.
  • * Також гвоздику нерідко використовують як натуральний ароматизатор.
  • * У гвоздиці є речовини, що уповільнюють розмноження коронавірусу. Китайські вчені виявили у кориці сполуки, які блокують білок Mpro. Полісахариди, що містяться в рослині, здатні блокувати розмноження коронавірусу.

Шкода гвоздики

  • * Якщо перебрати з корисною спецією, може виникнути нудота, блювання і навіть порушитися згортання крові.
  • * Олія гвоздики може уповільнити активність тромбоцитів, тому її не можна використовувати, якщо ви застосовуєте аспірин або антикоагулянти.
  • * Нанесення олії гвоздики на пошкоджену шкіру може спричинити серйозні алергічні реакції, повідомляє видання Botanical online.
Категорія: Кулінарні поради | Переглядів: 266 | Додав: radymo | Теги: користь, гвоздика, Шкода | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]