phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

20:47
Ізраїльські науковці зробили важливе відкриття для людей із проблемами серця
Ізраїльські науковці зробили висновки, що стовбурові клітини, виділені з вушка передсердя, можуть використовуватися не тільки для відновлення серцевого м'яза, а й інших типів клітин, таких як кровоносні судини і сполучні тканини. Результати свого дослідження фахівці лікарні "Адаса Ейн-Керем" опублікували в журналі PLoS ONE, пише чеське видання půjčka ihned i sms půjčka před výplatou.
Доктор Ронен Беер, завідувач Центром вивчення хвороб серця при лікарні "Адаса", в інтерв'ю газеті "Гаарец" пояснює, що стовбурові клітини у вушку передсердя були виявлені кілька років тому під час експериментів на вівцях. Під час одного з таких експериментів усередині трубки, якою були з'єднані лівий шлуночок серця і вушко лівого передсердя, науковці виявили тканину, схожу на ту, з якої складається вушко лівого передсердя. Пізніше з'ясувалося, що мова йде про стовбурові клітини, що наділяють серце здатністю до регенерації. Доктор Лев Барі зазначає, що це допомогло змінити погляд медицини на серце: фахівці більше не вважають, що цей орган не здатний до самовідновлення.
Під час нових експериментів, яким була присвячена стаття в журналі PLoS ONE, в живильному розчині, в який було поміщено вушко лівого передсердя, були виявлені клітини, схожі на стовбурові. При їх вивченні науковці виявили фетальні маркери розвитку серцевих клітин. Це вказувало на здатність цих клітин до перетворення не тільки в серцевий м'яз, а й інші типи клітин, з яких складається серце: кровоносні судини і сполучні тканини.
Під час іншого експерименту вушко лівого передсердя самця було пересаджено самці миші. Через місяць у самки був виявлений новий серцевий м'яз, що містить Y-хромосому самця, що вказувало на зростання нових клітин серця.
Зазначимо, що в кардіології вже використовуються для лікування пацієнтів стовбурові клітини, взяті з вушка лівого передсердя. У 2012 році професор Ліор Гепштейн з Інституту досліджень хвороб серця при хайфській лікарні "Рамбам", повідомив, що йому і його колегам вдалося "перепрограмувати" клітини шкіри двох чоловіків у віці 51 і 61 року, які страждають від серцевої недостатності, в індуковані плюрипотентні стовбурові клітини (hiPSCs), а потім диференціювати їх у клітини серцевого м'яза (кардіоміоцити), які вони змогли інтегрувати в серцеву тканину щурів.
Восени 2012 року на конференції Американської асоціації серця були представлені результати експерименту з використання стовбурових клітин для лікування хворих на ішемічну кардіоміопатію. Стовбурові клітини вводилися пацієнтам під час аорто-коронарного шунтування. У 18 хворих, які отримували інфузії стовбурових кліток, фракція викиду за 4 місяці збільшилася з 29,0% до 36,0% (p <0.001). За той же період у 13 пацієнтів контрольної групи фракція викиду істотно не змінилася. Через 1 рік у пацієнтів основної групи відзначено подальше збільшення фракції, в той час як у контрольній групі достовірного зростання фракції викиду не було виявлено.
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 1579 | Додав: radymo | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]