phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

19:30
Як допомогти постраждалому пояснює лікар - опіки від білого фосфору
Насамперед постраждалого необхідно евакуювати із зони ураження проти вітру від джерела горіння фосфору.

Про це написав лікар-анастезіолог Роздільнянської ЦРБ.

"Після цього, - пише лікар, - промити рану проточною холодною водою протягом 15 хв або накласти на рану вологу марлю". При цьому необхідно дивитись, щоб бризки та розтікання води не потрапляли на здорові ділянки шкіри, щоб не збільшувати площу ураження. Ні в якому разі не можна використовувати для обробки рани різні мазі на жировій або олійній основі, бо фосфор жиро-розчиний, і це покращить всмоктування фосфору й призведе до більш важкого системного впливу.

Далі необхідно зняти з постраждалого одяг, загорнути ковдрою та контролюючи прохідність дихальних шляхів, транспортувати в госпіталь.

Також повинен подбати про свою безпеку і той, хто надає допомогу. "Не можна чіпати видимі частинки фосфору голими руками, бажано захистити руки хімічно-стійкими рукавичками. В ідеалі використовувати хімічно-стійкий ЗІЗ типу А в зоні ураження.

Зазвичай горіння фосфору супроводжується утворенням їдкого газу, який може подразнювати дихальні шляхи. Бажано використовувати повнолицеві респіратори/противогази ( CBRN full-face-piece SCBA або аналоги), якщо надаєте допомогу в зоні ураженні. Як варіант евакуювати постраждалого в безпечне місце рухаючись проти вітру від джерела ураження", - рекомендує лікар.

Він пояснює, чому вирішив поширити алгоритм дій при таких ураженнях: бо вже не може "читати нісенітниці про обробку содою і тд. Прям бачу, як парамедик несеться по полю бою з пачкою соди, по друге розчин соди може і сам призводити до ураження тканин".
 
Категорія: Медичні поради | Переглядів: 252 | Додав: adminA | Теги: Допомога, опіки від білого фосфору | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]