phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:54
Як правильно вимірювати тиск лікарі розповіли

 

Артеріальний тиск зростає, коли серце сприяє надмірному підвищенню рівню тиску на артерії.

Серцеві скорочення стають набагато сильніші, і в той же час серцевий м’яз недостатньо розслабляється. Ні в якому разі не можна закривати на це очі, тому що гіпертонія веде до дуже серйозних наслідків.

Зокрема, підвищений тиск призводить до того, що артерії стають більш твердими і вузькими, в результаті рівень кровопостачання падає і не є достатнім, що загрожує інсультом.

Потовщення артерій також призводить до того, що в нирки надходить недостатня кількість крові, що провокує ниркову недостатність.

Навантаження на серце зростає, потовщені артерії працюють неправильно, і все це може привести до інфаркту або розвитку хронічної серцевої недостатності.

Крім того, існує ризик перевантаження артерій, розташованих на ногах, з’являється ризик виникнення тромбозу. Гіпертонія також може стати причиною погіршення зору, погіршити роботу підшлункової залози або спровокувати хронічні головні болі.

Тому важливо постійно контролювати тиск і правильно його вимірювати.

Як правильно вимірювати тиск? ..

Найточніші тонометри – це ті, які вимірюють тиск на плечовій артерії. Тонометри, які надягають на зап’ясті, не рекомендується використовувати постійно. Вони не дуже точні.

Важливо мати правильну манжетку. Існують манжетки трьох розмірів: для дітей, для осіб помірної ваги і для пацієнтів з ожирінням. Манжети на плече для електронних тонометрів випускаються наступних розмірів: 15-22 см охоплення – маленькі для дітей, 22-32 см – середні і 32-42 см – великі. Застосування неправильної манжетки може спотворювати цифри артеріального тиску. Для самостійного використання краще підходить тонометр, оснащений фіксуючим металевим кільцем на манжеті. Манжета з таким кільцем дозволить правильно її надіти.

Виміряйте артеріальний тиск в положенні сидячи або лежачи. Якщо ви збираєтеся виміряти тиск в положенні сидячи, необхідно прийняти розслаблену позу і ні в якому разі не сидіти нога на ногу! Тому що це може привести до завищення цифр артеріального тиску. Рука, на якій ви вимірюєте тиск, повинна знаходитися на рівні серця. Якщо рука буде знаходитися нижче рівня серця, показники тиску можуть виявитися дещо завищеними.

Виміряйте тиск три рази поспіль з інтервалом в п’ять хвилин. Навіть лікар зазвичай вимірює тиск пацієнтові всього один раз. Але це невірно! Потрібно вимірювати тиск в стані спокою три рази. Перед тим як виміряти тиск, необхідно спочатку відпочити протягом п’яти хвилин. Тільки після цього вимірюйте тиск. Потім знову спокійно посидьте п’ять хвилин і ще раз виміряйте тиск. Перерва на п’ять хвилин – заключне вимірювання тиску.

Під час вимірювання тиску в приміщенні повинно бути тихо. Гучну музику слід вимкнути, яскраве світло – приглушити. Не слід розмовляти під час вимірювання тиску.

Якщо ви випили кави або чай, то вимірювати артеріальний тиск слід не раніше ніж через годину. Кава і чай сприяють підвищенню артеріального тиску. Якщо ви покурили, зробіть перерву на півгодини. Звичайно, після вживання алкогольних напоїв ваш артеріальний тиск буде завищений.

 

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 989 | Додав: adminA | Теги: лікарі, правильно вимірювати тиск | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]