phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

00:11
Як світлячки отримали свої яскраві дупки зрозуміли генетики
Вчених цікавило, які гени відповідають за світіння відповідних органів світлячків. Приваблення партнера, людини чи тварини, пов’язане з певним рівнем залицяння. У той час як деяких людей вражають вишукані вечері чи прогулянки пляжем на заході сонця, у світі комах світлячок може завоювати партнера за допомогою своєї яскравої дупки. Тепер генетики краще зрозуміли, як влаштований механізм цієї сяючої частини тіла комахи.

Світлячок (Aquatica leii) — це водний вид, у якого і самці, і самки мають світлові органи, які вони використовують для подання сигналів один одному. Команда вчених уважно вивчила геном самця світлячка.

У цих світлячків, поки вони є личинками, світловий орган відлякує хижаків і формується на восьмому відділі черевця. Однак після того, як світлячки стають дорослими, у них з’являються світлові органи в частині черевця, яка складається з відділів, відомих як вентрити. У самців світловий орган розташований на шостому та сьомому вентритах, а у самок – на шостому вентриті.

Команду частково зацікавили вісім генів гомеобоксу (послідовність ДНК, виявлена ​​в генах, залучених до регуляції розвитку у тварин, грибів та рослин), які контролюють положення різних клітин під час ембріонального розвитку. Деякі з цих генів також є критичними для формування світлового органу у дорослих світлячків.

Було два важливі етапи, про які дослідники хотіли дізнатися більше. Гени, які контролюють положення світлового органу в черевці світлячка, а потім ті, що беруть участь в експресії генів для генерування світла в самому органі.

Фото: Tony Phan/Unsplash

Це включає фермент під назвою люцифераза, який виробляє світло під час окислення. По-перше, має бути експресований ген люциферази, тобто комаха здатна виробляти цей фермент у своєму тілі. По-друге, люцифераза має бути транспортована в потрібне місце, в цьому випадку це реакційна органела, щоб зробити комаху біолюмінесцентною.

Було виявлено, що один фактор транскрипції, AlABD-B, є особливо важливим для розвитку типового світлового органу в комах. AlABD-B також взаємодіє з іншим фактором транскрипції гомеобоксу під назвою AlUNC-4, який він допомагає регулювати. Разом вони активують ген під назвою AlLuc1,який допомагає виробляти люциферазу, яка робить світлові органи біолюмінесцентними. Було виявлено, що ще три гени ALAntp, AlRepo та AlAp2 використовуються для керування спалахом світлового органу.

Команда також виявила, що люцифераза взаємодіє з пероксисомами, і відсутність люциферази в них спричиняє відсутність світла у світлячка, показуючи, наскільки важливий цей фермент у створенні спеціальної світлової демонстрації світлячка.
Категорія: Цікаві поради | Переглядів: 408 | Додав: radymo | Теги: Світлячок, яскравість, дупа | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]