phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

12:27
Як запобігти інсульту - Супрун розповіла

Супрун розповіла, як запобігти інсульту

Супрун розповіла, що більшості інсультів можна уникнути

Супрун підказала українцям, як швидко розпізнати інсульт: це врятує мільйони життів

Колишня очільниця міністерства Уляна Супрун розповіла українцям, чим небезпечний інсульт, кому він загрожує та як вберегтися від цієї небезпечної хвороби.

Відповідний допис Супрун розмістила на особистій сторінці у соціальній мережі Facebook.

"Інсульт може трапитися у будь-кого, у будь-який час і в будь-якому місці. Наразі інсульт є провідною причиною інвалідності у всьому світі та другою провідною причиною смерті. Хороша новина — інсульту можна запобігти", - заявила Супрун.

В Україні щорічно стається 120-150 тисяч інсультів, але більшості з них можна уникнути. Колишня керівниця МОЗ відзначила, що близько 90% випадків всіх інсультів зумовлені факторами ризику, на які ми можемо впливати.

Зокрема, ризик інсульту підвищують куріння, зловживання алкоголем, недостатня фізична активність (менше, ніж 150 хвилин на тиждень) та ожиріння. Серед медичних проблем, що представляють загрозу, Супрун назвала також підвищений кров'яний тиск (більше ніж 140/90 мм рт.ст. - головна загроза), цукровий діабет, миготлива аритмія (підвищує ризик інсульту в 5 разів) та високий рівень холестерину.

Враховуючи ці фактори, а також вік, можна визначити ймовірність інсульту протягом найближчих 5 або навіть 10 років. Також розрахувати ризик інсульту можна самостійно за допомогою різних онлайн-інструментів та додатків (є спеціальні калькулятори Stroke Riskometer або QStroke), які можна завантажити на смартфон.

Уляна Супрун озвучила головні симптоми інсульту, серед яких раптове порушення мовлення, несподівана втрата зору, запаморочення, асиметрія обличчя під час мовлення та слабкість чи оніміння кінцівок. Також іноді буває так, що головним симптомом інсульту є сильний головний біль.

У разі виявлення хоча б одного такого симптому потрібно негайно викликати екстрену медичну допомогу, наголосила Супрун. Так, вкрай важливо якомога швидше звернутися по допомогу у разі інсульту - це невідкладний стан.

Категорія: Медичні поради | Переглядів: 461 | Додав: adminA | Теги: запобігти інсульту, Супрун | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]