phone вибачте за незручності mailМісячний календар
menu

22:46
Як зберегти молодість та здоров'я - поради чоловікам

 

Як запобігти передчасному старінню організму? Чому чоловіки старіють раніше за жінок? На ці та подібні питання намагаються відповісти вчені.

Як запобігти передчасному старінню організму?
Шкідливі звички, важкі психічні стани (депресія), постійні стреси, великі дози ультрафіолетового випромінювання, небезпечні речовини в навколишньому середовищі — це і є основні причини передчасного старіння організму. Ці причини, особливо, спосіб життя, викликають хвороби, раннє старіння і, як наслідок, смерть. Зрозуміло, старіння організму — процес поступовий, і наші органи старіють не одночасно.

Чому чоловіки старіють раніше за жінок? До основних факторів, що викликають передчасне старіння чоловічого організму, вчені відносять:

1) шкідливі звички: алкоголізм, наркоманія. Чоловіки більш схильні до цього.

2) чоловіки частіше страждають від таких психічних розладів як шизофренія та хвороба Паркінсона.

3) чоловіки частіше йдуть на ризик, що може мати несприятливі наслідки для здоров’я.

4) у чоловіків кровопостачання судин головного мозку повільніше. Тому при старінні або атеросклерозі відбувається більш рання втрата функцій мозку.

У чоловіків найбільш схильна до старіння ліва частина фронтальної кори мозку, основними функціями якої є самоконтроль та прогнозування наслідків дій в довгостроковій перспективі. Втрата тканин цієї частини мозку може спостерігатися вже до 45 років. У порівнянні з жінками, після 60 років організм чоловіка виявляється «старше» за біопоказниками на 5–6 років.

Як зупинити передчасне старіння організму? Розглянемо основні фактори ризику, властиві кожному віковому періоду.

Юність і молодість: 20–30 років

Період максимального припливу сил і активності. До небезпек цього віку відносять неуважне ставлення до свого здоров’я, нераціональну витрату життєвих сил, недосипання, формування шкідливих звичок, небезпечні експерименти з психотропними речовинами.

Зрілий вік: 30–50 років

Основні небезпеки цього вікового періоду: неправильний спосіб життя (шкідливі звички, незбалансоване харчування), депресія, безсоння, недостатня рухова активність, серцево-судинні захворювання, проблеми з вагою. А також психо-емоційне напруження, викликане кризою середнього віку, стресами на роботі.

Похилий вік: 60 і більше років

У цьому віці багато проблем зі здоров’ям, що зародилися раніше, дають про себе знати: діабет, гіпертонія, хвороби центральної нервової системи (ЦНС), ішемічна хвороба серця, остеопороз та ін.

Призупинити передчасне старіння організму допоможуть:

1. Достатня фізична активність.

2. Відмова від шкідливих звичок.

3. Увага до харчування:
- дотримуватися гіпокалорійної дієти (не більше 1700 — 2000 ккал на добу);
- зменшити споживання легко засвоюваних рафінованих вуглеводів, глюкози і жирів;
- вживати в їжу омега-3 поліненасичені жирні кислоти (вітамін Е, риб’ячий жир);
- вживати в їжу клітковину (не менше 0,5 кг на добу).

4. Стежити за артеріальним тиском.

Що стосується інших факторів довголіття чоловіків, то вченими було доведено: одружені чоловіки живуть довше.

Категорія: Корисні поради, як гарно виглядати | Переглядів: 1079 | Додав: adminA | Теги: поради чоловікам, зберегти молодість та здоров'я | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]